Hur queer är landsbygden? Det diskuterade (från vänster) moderatorerna Carolina Hemlin och Anna Dahlqvist, Stina Nilss, Evelina Liliequist och Joakim Rindå.


Se hela paneldiskussionen på RFSU:s Facebooksida


Under Stockholm Pride hölls seminariet Hur queer är landsbygden? som anordnades av tidningen Ottar. I panelen satt Joakim Rindå, regissör och en av fyra medskapare till pjäsen Landet inuti, Stina Nilss från nätverket queer*bygd och en av de som driver RFSL Newcomers Borås Sjuhärad och Evelina Liliequist, doktorand vid Umeå universitet som forskar om betydelsen av digitala medier för hbtq-personer i norra Sverige.

Det blev ett intimt och utmanande samtal om normer, personliga livsval och stereotyper.

Utgångspunkten var att landsbygden ofta beskrivs som inskränkt, och i värsta fall livsfarlig, för hbtq-personer - men är det lättare att komma ut och leva öppet i en större stad? Hur sann är bilden av hela landsbygden som otrygg och hämmande för queera personer?

- Det är inte en sann bild, men historierna gör den sann. I bristen på andra historier blir det ju verklighet - men det finns en rörelse som bygger på med andra berättelser, som vår pjäs Landet inuti, sade Joakim Rindå.

Evelina Liliequist menade att den bilden är både sann och inte sann på samma gång, och Stina Nilss tyckte att den skarpt förenklade identiteter och vad det innebär att vara queer, vilket är sorgligt:

- Att vara queer är att vara en storstadsperson. Den identiteten är uppbyggd kring ett storstadsperspektiv och det är svårt att få det att gå ihop att vara queer och bo på en liten ort, sade hon.

Joakim Rindå menade att det kanske till och med kan vara lättare att lära sig acceptera olikheter på landsbygden, där människor måste samarbeta och lösa uppgifter tillsammans kring saker som service:

- Vi möts i högre grad oftare i olikhet på landsbygden.

- Men den bilden är inte så säljbar... Den lyfts fram då och då men den slår inte rot, menade Stina Nilss.

Det finns särskilda utmaningar för hbtq-personer på landsbygden. Avstånden till likasinnade och till vård och stöd kan göra livet svårare. En person i publiken delade med sig av en smärtsamt personlig erfarenhet av att ha kränkts i vården i sin bygd och hur svårt det är att inte ha någon annanstans att vända sig, då avstånden är för långa.

Men, inflikade Evelina Liliequist, med hjälp av sociala medier har vägarna blivit kortare och platser blir inte lika geografiskt bundna. Nu är det fullt möjligt att bo kvar på sin ort men ändå ha närhet till sitt "community" även om den finns på en annan plats rent fysiskt.

Bilden av landsbygden håller på att förändras, var panelen överens om. Inte minst tack vare den myriad av Pridefestivaler som arrangeras på små och stora orter över hela landet - över 60 stycken i år! Och alternativa berättelser om hur det är att vara queer på landsbygden hörs allt oftare.

- Det känns som om det är trendigt nu, och jag undrar vad som händer när det inte är trendigt längre? Jag önskar att det inte bara är ett fönster i historien som vi sedan stänger, sade Evelina Liliequist.

Vill du veta om det anordnas ett Pride nära dig? Klicka här!