Följ vår kampanj #jämställtmöte

Tryck här för att komma till de senaste nyheterna om #jämställtmöte

 

I mars 2015 lanserade vi vår kampanj #jämställtmöte. Vi ville skapa ett mer jämställt och inkluderande mötesklimat, och det första vi gjorde var att skaffa oss hårda fakta om vilka som tar störst utrymme på våra möten. Vi beslöt oss för att mäta alla våra styrelsemöten och våra ordförandeträffar med appen GenderTimer, som på ett enkelt sätt visar hur mycket män respektive kvinnor talar. Nu inkluderar appen även ett tredje/odefinierat kön i sitt mätinstrument.

Från första början bestämde vi att göra resultaten av våra mätningar offentliga, och ni kan se resultaten i en egen undersida i kolumnen till vänster.

Så hur ser det ut i vår organisation? Faktum är att vi började med ganska dåliga siffror.

På vårt styrelsemöte den 10 mars 2015 talade männen 63 procent av tiden, medan kvinnorna talade 37 procent av tiden. Kvinnorna utgjorde dessutom mer än hälften av deltagarna: 55 procent.

Idag har vi nått en mycket jämnare talartid och kan säga att vi möter vårt mål på 40-60 i uppdelad talartid i stort sett varje gång. GenderTimer används på alla möten på riksnivå och resultaten skrivs in i mötesanteckningarna och läggs ut på vår hemsida - hitta dem i menyn uppe till vänster. Ibland även på Twitter och Facebook.

Vi har även genomfört den största mätningen med GenderTimer hittills – på Landsbygdsriksdagen 27-29 maj 2016. Alla seminarier och paneldiskussioner mättes, och eftersom 37 seminarier hölls och ungefär 750 personer deltog så blev det en hel del!

Läs rapporten från Landsbygdsriksdagen här

Vi är glada över de resultat vi nått, och kan konstatera att användandet av GenderTimer lett till diskussioner om hur vi kan arbeta med jämställdhet på flera sätt. Vi fortsätter mäta våra möten och uppmuntrar alla er att göra detsamma – det kan bli en bra öppning för ett bredare och mer inspirerat jämställdhetsarbete.

Sprid kampanjen med hjälp av hashtagen #jämställtmöte

Delge oss era bästa tips för jämställdhetsarbete! E-posta Inga Rundström i Hela Sverige ska levas jämställdhetsgrupp: inga.rundstrom[at]helasverige[dot]se

 

Hitta mer information och ladda ner GenderTimer här