Hela Sverige
Blogg13 mars, 2023

Snabba tips från hela Sverige, vecka 10.

Följ Hela Sveriges omvärldsbevakning för att få koll.

I många fall har frågor kring landsbygder och städer en pragmatisk, nästan ideologiskt frikopplad framtoning. I veckans omvärldsbevakning lyfter vi därför inlägg med traditionella höger och vänster-perspektiv, som illustrerar olika perspektiv. Om det och mycket mer kan du läsa i veckans omvärldsbevakning.

 

SNABBA TIPS:

BANKEN HALVERADE HUSVÄRDET. Vindkraften fortsätter att ställa olika intressen mot varandra – och inte sällan drabbar det enskilda husägare.

Grannsämjan grusades av vindkraftsplanerna: ”Den är permanent förstörd” | Lokalt i Dalarna

 

IDEOLOGI I: REFORMER FÖR FRIHET I LANDSBYGDER. Tankesmedjan Timbro föreslår ett frihetspaket för landsbygden, när Tidöavtalet ska utvecklas med nya reformer:

Debatt: Fyra reformområden för nästa års Tidöavtal (di.se)

  

IDEOLOGI II: SVERIGE DRAS ISÄR. Det finns ingen anledning att överdriva – men land och stad dras sakta men säkert isär menar opinionsbildaren Göran Greider.

Stad och land dras nu sakta men säkert isär! – Dala-Demokraten (dalademokraten.se)

  

NY ARENA ELLER SKOLA? När ekonomin pressas tvingas många kommuner till svåra avvägningar.

Arenasatsning i Västervik ifrågasätts när idrott ställs mot skolan – P4 Kalmar | Sveriges Radio

 

MÅNGA VILL TILL ARVIDSJAUR. Det är många som vill flytta till Arvidsjaur. Nu jagar kommunen efter lediga hus för att möta intresset.

Bostadsbrist i Arvidsjaur – nu jagar kommunen ödehus | SVT Nyheter

 

NYÖPPNAD LANTHANDEL. I höstas stängde lanthandeln i Boda – men den nya ägaren tror det är möjligt att göra butiken lönsam.

Efter nedläggningen – nu öppnar lanthandeln i Boda igen | SVT Nyheter

 

KULTURDEBATT OM IDEOLOGI OCH NOSTALGI. När vi saknar framtidstro finns det risk att bitterhet och bakåtblickar tar över i politiken.

Marie Demker: Vår tids politik sätter nostalgi före ideologi | SvD

  

DISTANSARBETE PÅ GOTT OCH ONT. Att arbeta på distans ses ofta som en möjlighet för landsbygder – men hur påverkar det produktiviteten?

Många får mer gjort vid distansarbete – | forskning.se

  

SAMLAD INFORMATION OM LEADER. Nu finns information om hela Sveriges leaderområden samlad på en och samma webbplats.

Hem – Leader Sverige

 

TILL SIST:

Denna vecka har vi frågat Daniel Granello, landsbygdsutvecklare i Ronneby kommun om vad som inspirerar honom i förståelsen av landsbygder. Han tipsar om nya spännande mötesformer som ger spännande resultat.

GLÄDJEN I ATT TA SIG UR GAMLA HJULSPÅR.Att träffa nya människor och få nya perspektiv kan verkligen bidra till att hitta lösningar. När man jobbar med landsbygdsutveckling så kan man dock ofta hamna i långdragna processer med mer eller mindre låsta positioner. Engagerade personer från föreningar och företag har ofta kämpat länge för sina frågor och har haft diskussioner med representanter för det offentliga som från sitt perspektiv har försökt adressera frågan under lång tid. Till slut hör man samma argument från samma personer och det är lätt att köra fast.

Detsamma gäller på näringslivs- eller föreningsträffar. Det är ofta engagerade människor inom ett och samma område som träffas och det kan vara svårt att hitta en bra dynamik i samtalen.

Jag tror därför att man har mycket att vinna på att försöka komma bort från en slentrianmässig möteskultur och istället försöka skapa nya sammanhang där det kan ske möten mellan människor som inte har träffats eller som inte ses så ofta. Har man dessutom med personer med olika professioner och erfarenheter, så stärker man förutsättningarna för konstruktiva samtal.

Ett lyckat exempel på detta är hur Blekinges kommuner tillsammans med Sandelius Kultur och nöje har genomfört satsningen Diggeat (på landsbygderna i Blekinge under vårvintern 2023. I programmen har entreprenörer, konstnärer och andra engagerade från landsbygderna träffats i nya former och samtalen har tagit många intressanta vändningar. Personer som inte har träffats tidigare har mötts i studion och nya samarbeten har inletts. Satsningen har fått finansiellt stöd från Region Blekinge och Sparbanken i Karlshamn, Sölvesborg- Mjällby Sparbank och Blekinge läns tidning.”

Läs mer om satsningen på nya mötesformer i Blekinge:

DiggEAT | Sandelius.se)

 

Omvärldsbevakningen från hela Sverige ger dig ett snabbspår till kunskap om Sveriges landsbygder. Vilka beslut fattas? Vilka insikter kan forskningen ge oss? Och vad kan vi lära av praktiken? Perspektivet är brett och utgår från en systematisk bevakning av media, politik och samhälle.