Hela Sverige
Blogg15 mars, 2023

Snabba tips från hela Sverige, vecka 11.

Följ Hela Sveriges omvärldsbevakning för att få koll.

Landsbygdsfrågor är både hårda och mjuka – vilket syns tydligt i de tips vi lyfter denna vecka. Här ryms infrastruktur och regelverk, men också kultur och mjuka värden. Om det och mycket mer kan du läsa i veckans omvärldsbevakning. Missa inte heller vårt avslutande tips om oraklet på norra Öland.

 

SNABBA TIPS:

EFTERSATT VÄGUNDERHÅLL. Underhållsskulden för landets vägar drabbar utvecklingen i landsbygder – och ingen ljusning är i sikte.

Minister vill satsa på vägunderhållet – DN.SE

 

KORTARE AVSTÅND MED MOBIL BESIKTNINGSSTATION. Bilägare i framförallt norra Sverige får åka allt längre för att besiktiga bilen. Men en mobil besiktningsstation öppnar nu nya möjligheter.

Opus Bilprovnings mobila besiktningsstation invigd av infrastrukturministern | Opus Bilprovning (mynewsdesk.com)

  

KAN DU BACKA MED SLÄP? Självklart handlar Hooja mest om musik. Men hur påverkar de bilden av Norrland, eller landsbygdsbor generellt?

Recension: Po Tidholm på Hoojafest i Sundsvall – DN.SE

 

UNGDOMAR MED EPA LÖSER SOMMARBEMANNINGEN. Fagersta kommun att testar nya grepp för sommarbemanningen inom hemtjänsten.

Fagerstas vikariedrag: Söker ungdomar med Epa till hemtjänsten i sommar | SVT Nyheter

 

HUR VÄRDEFULLT ÄR KULTURARVET? Nu finns en ny beräkningsmodell för dig som vill räkna på värdet av kulturarvet är för social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.

Så kan kulturarvets värde räknas | Riksantikvarieämbetet (raa.se)

 

TUFFT FÖR SMÅ MATBUTIKER, DEL 236. När priserna stiger handlar vi både billigare och mindre mat. Värst drabbar det små butiker.

Matbutikernas omsättning äts upp av inflationen – landsbygden drabbas hårdast | SVT Nyheter

 

KONTROLLER DRABBAR DE SMÅ. Småskaliga producenter av livsmedel riskerar att drabbas av nya regler från Livsmedelsverket.

DEBATT: Debatt: Livsmedelsverket suger musten ur småföretagandet (di.se)

 

MYNDIGHETER MÅSTE INTE LIGGA I STOCKHOLM. Billigare och bättre när alla myndigheter inte ligger på ”krypavstånd från riksdagshuset”.

Fler myndigheter bör placeras utanför Stockholm | TTELA

 

NYANSER OM VILKA SOM FLYTTAR. Flyttsiffror brukar redovisas med grova mått på plus eller minus. Men nu finns fler nyanser om vilka människorna bakom siffrorna är.

Flyttningar mellan län, varifrån och varthän 2002-2021 (scb.se)

 

TILL SIST:

Denna vecka har vi frågat Cecilia Bertilsson, kommunikatör för Tillväxtverkets arbete för livskraftiga landsbygder, om något som inspirerar henne särskilt i förståelsen av landsbygder. Ett nytt regelverk? En proposition? Nä, ett mycket litet instagramkonto med öländsk visdom.

ORAKLETS VISDOM. ”Bor visheten i Djurstad på norra Öland? På ett av Sveriges minsta instagramkonton? Under höstens skördefester kan besökare hos keramikern Skabbekatten rikta frågor till oraklet i ena hörnet av kalkstensträdgården – men resten av året är det Instagram som gäller. Kanske är svaren ytlighetens rimliga motpol.”

https://instagram.com/djurstadsoraklet_svarar?igshid=YmMyMTA2M2Y=

 

Omvärldsbevakningen från hela Sverige ger dig ett snabbspår till kunskap om Sveriges landsbygder. Vilka beslut fattas? Vilka insikter kan forskningen ge oss? Och vad kan vi lära av praktiken? Perspektivet är brett och utgår från en systematisk bevakning av media, politik och samhälle.

 

HELA SVERIGES OMVÄRLDSBEVAKNING.

Genom en snabb och återkommande omvärldsbevakning ger vi dig ett snabbspår till kunskap om Sveriges landsbygder. Läs mer här om hur vi tänkt. Har du tankar eller tips är du välkommen att höra av dig till klas.fritzon@helasverige.se.