Hela Sverige
Blogg1 mars, 2023

Snabba tips från hela Sverige, vecka 9.

Följ Hela Sveriges omvärldsbevakning för att få koll.

Denna vecka börjar vi från slutet: Utvecklingsdirektören i Region Kronoberg, Christel Gustafsson, tipsar där om deras satsning BY2030, som sätter staden i periferin och ska ge ett bättre liv på landet. Om det och mycket mer kan du läsa om i veckans omvärldsbevakning.

 

SNABBA TIPS:  

DET SPELAR ROLL VAR JOURNALISTER BOR. Dagens Nyheters nya redaktioner i Umeå och Luleå verkar bidra till mindre stereotypa beskrivningar av Norrland – men fokus ligger på städerna.

När DN flyttar in : en studie om hur den mediala bilden av Norrland kan påverkas av lokala journalistiska satsningar | LUP Student Papers

 

INVESTERINGAR I SMÅ MATBUTIKER. Många mindre matbutiker i landsbygder signalerar att ekonomin sviktar. Därför finns nu möjlighet att få extra servicebidrag under 2023.

Stöd till butiker som är centrala för landsbygder | Tillväxtverket (mynewsdesk.com)

 

STYRS EPAKULTUREN FRÅN STORSTAN? Epakulturen beskrivs ofta som en landsbygdskultur. Nu har den blivit business – med dyra bilar och stjärnor från Stockholm.

Så tog epadunken över Sverige: ”Är en pk-revolt” (aftonbladet.se)

 

KULTUR I HELA LANDET, DEL 651. Det räcker inte med en opera i Umeå för att nå publik i hela Norrland. Därför tar nu Norrlandsoperan nya grepp.

Norrlandsoperan ska sända livebio – behöver nå publiken längst norrut – Kulturnytt i P1 | Sveriges Radio

 

VIKTIGA FLYGPLATSER. Förslag om ökat statligt ansvar för de regionala flygplatserna – som en del av hela landets tillgänglighet.

Sverige behöver de små flygplatserna | Bohusläningen (bohuslaningen.se)

 

OLIKA EFFEKTER AV PANDEMIN. Ny kunskap visar att pandemins effekter på landsbygden har varit blandade.

Åldrande befolkning, ökade utbildningsnivåer och fler kvinnliga företagsledare – Tillväxtverket (tillvaxtverket.se)

 

SAMLAD KUNSKAP OM CIVILSAMHÄLLET I LANDSBYGDER. I en ny rapport hittar du mycket av det mesta som finns att veta om civilsamhällets betydelse i landsbygder och mindre orter.

SLU publication database (SLUpub)

 

NOSTALGISKT OM LANDSBYGDER. Är landsbygderna bara en sinnebild för det ofördärvade – i kontrast till städernas brutalitet?

Därför gör vi stadsbor livet surt för er lantbrukare | ATL

 

TILL SIST:

Denna vecka har vi frågat Christel Gustafsson, regional utvecklingsdirektör i region Kronoberg om vad som inspirerar henne i förståelsen av landsbygder. Hon tipsar om deras egen bomässa som sätter staden i periferin.

VÄNDER PÅ PERSPEKTIVEN. ”BY2030 är en strategisk långsiktig satsning där vi i Kronoberg arbetar för hållbara bygder, socialt, ekonomiskt och ekologiskt. 2030 står för Agenda 2030 och för årtalet 2030 då vi som ett resultat av arbetet har en vandringsutställning i länet med många konkreta och nya exempel på hållbar ortsutveckling. I arbetet vänder vi på de i samhället vanliga perspektiven. Vi utgår från de styrkor som finns på platsen, inte bristerna. Vi sätter landsorten i centrum och staden i periferin. Vi arbetar underifrån, med invånarna, inte uppifrån.”

Region Kronoberg – BY2030 – för ett bättre liv på landet

 

Omvärldsbevakningen från hela Sverige ger dig ett snabbspår till kunskap om Sveriges landsbygder. Vilka beslut fattas? Vilka insikter kan forskningen ge oss? Och vad kan vi lära av praktiken? Perspektivet är brett och utgår från en systematisk bevakning av media, politik och samhälle.