Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Blogg
Utblick:

Vad kan vi lära av den tyska byarörelsen?

 

I delstaten Brandenburg med 2,5 miljoner invånare finns organisationen Levande Byar, som påminner om Hela Sverige ska leva. De arbetar med liknande frågor, och även i Tyskland är centraliseringstrenden ett stort problem. Det berättar Tobias Federwisch från Levande Byar när han och Hela Sverige ska levas medarbetare Henrik Andersson träffas över en kopp te i Berlin.

Levande byars verksamhet drog i gång 2019 och de arbetar med att hålla ihop och samordna aktiviteter för delstatens nio landsbygdsnätverk, som samlar byar och utvecklingsgrupper. Nätverken är geografiskt indelade – och motsvarar ungefär svenska länsavdelningar som många organisationer har. I Tyskland är det bara delstaten Brandenburg som har den typen av nätverk och Tyskland saknar helt en organisation som arbetar på nationell nivå, men det vill de gärna bygga upp.

"På byarnas dag brukar det komma uppemot 100 personer och självklart finns fika"

Vartannat år arrangerar Levande byar en landsbygdsriksdag efter inspiration från Sverige, och i framtiden vill de att deras riksdag ska bli lika stor och omfattande som vår. De år som delstaten inte anordnar landsbygdsriksdag anordnar de nio nätverken något som kallas för ”byarnas dag”. Då bjuder de in byar och lokala utvecklingsgrupper för att träffas och diskutera sina mest angelägna frågor. De bjuder också in experter som bollplank att delta på evenemanget. På byarnas dag brukar det komma uppemot 100 personer och självklart finns fika. Arrangemanget samarrangeras ofta med det lokala Leaderområdet som ser ett mervärde i alla samtal om lokala landsbygdsfrågor och möjligheten att vara behjälpliga med projekt och finansiering.

Henrik Andersson från Hela Sverige ska leva och Tobias Federwisch från Levande Byar delar kunskap över en kopp te!

Tobias Federwisch lyfter fram att byarnas dag är ett mycket bra sätt att samla lokala utvecklingsgrupper, låta dem diskutera sina mest angelägna frågor och sedan lyfta dessa vidare till landsbygdsriksdagen (där också delstatspolitikerna närvarar). Exempel på frågor från förra årets riksdag var deltagande och delaktighet samt mat och resiliens. Kanske finns här inspiration för den svenska Landsbygdsriksdagen att hämta?

"Levade byar lyfter fram att en av deras viktigaste framgångsfaktorer är att hela tiden försöka få sina nätverk att driva projekt"

Levande byar har ett tydligt fokus på att hjälpa sina nio nätverk och lokala grupper att driva olika projekt, men erbjuder också digitala diskussionsrum för olika sakfrågor. Man har därför skapat expertgrupper inom ämnen som energi, digitalisering, sjukvård, mobilitet och delaktighet. I dessa grupper kan nätverken till exempel få digital rådgivning över hur de kan gå vidare med olika projekt. Man har även med personer från Leaderområdena i dessa grupper, och ibland även politiker. Levade byar lyfter fram att en av deras viktigaste framgångsfaktorer är att hela tiden försöka få sina nätverk att driva projekt eller gå med i de olika arbetsgrupperna. De arrangerar också digitala Five O’Clock Te, som är mycket uppskattat.

Levande Byars regionala nätverk har ett mycket nära samarbete med Leader. Intrycket är att Levande Byar och Leader ser sina medlemmar som gemensamma. En förklaring till det är att Levande byar har små egna ekonomiska resurser, vilket gör att de är beroende av att samarbeta med andra aktörer. I de områden där samarbetet mellan nätverken och Leader funkar – så funkar också hela verksamhet mycket bättre, berättar Tobias.