Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

Långträsk

Långträsk
Saqmverkan för utveckling i Norrbotten

Första mötet i Långträsk var den 15 maj 2022, projektet Samverkan för utveckling i Norrbotten fick en inbjudan till ett dialogmöte i Långträsk av Piteå kommun. Vi det mötet så fick de information om detta projekt och mycket annat. Att få höra vad som hände i Moskosel när man påbörjade sin resa mot att själva ta ansvar för sin utveckling gav inspiration och det kontaktade oss direkt efter mötet och sa,

-Vi vill ha hjälp! och naturligtvis fick de det!

Utan all hjälp som vi fått av detta projekt så har vi aldrig varit där vi är idag, säger Evelina Berg som varit kontaktperson för Långträsk. Hon påpekar att det som varit så bra är all stöttning de får från Piteå kommun, de har varit behjälpliga med mycket. Var man kan söka lokala pengar till hur ser befolkningsmängden ut i bygden, det har varit bra att ha en kontakt in i kommunen som kan hjälpa till och lotsa oss vidare, fortsätter Evelina Berg.

Det som har varit bra som deltagare i detta projekt är att vi har fått ta del av olika tema som finansiering eller andra bygders utveckling m.fl. Nätverket som har bildats och har digitala möten ger så mycket inspiration och gett oss kontakter i regionen som är bra för framtiden, säger Evelina Berg

Där man är idag, man söker finansiering för att genomföra de prioriterade områden som kom fram i arbetet med deras utvecklingsdokument. De viktigaste områden har de pekat ut genom olika medskapandeprocesser för att få en bred förankring.

Vi hade ett möte med verksamhetsledaren för Spira mare Lotta Lindgren och Piteå kommun där deras landsbygdsutvecklare Maria Öberg var med. Evelina fick presentera deras projektidé för dem och fick information om vilka insatsområden i deras Leader område som finns. Projektet gör sitt sista fysiska möte nästa vecka i Långträsk där vi ska stötta upp deras projektidé utifrån startegin som finns i Spira mare.

Evelina Berg summerar,

-Viktigt att ha fått hjälp och verktyg att starta upp, någon som stöttar även i de små frågorna som uppstår.

-Alla nya kontakter som vi fått med andra bygder, så roligt att få höra vad de har gjort och planerar.

-Det finns pengar att söka men det är svårt om man inte vet vart, och alla ansökningar ser olika ut.

-Skulle vilja ha samlat alla projekt som drivits av byar på ett ställe så att man kan sitta och läsa om vad andra gjort, det ger inspiration.

-Nu söker vi pengar för att starta upp vår utveckling som vi vill ha det, vi söker på flera ställen och syftet för projekten är olika!

Vi följer deras framtida utveckling!