Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

Murjek har påbörjat sin utvecklingsresa

 

Den 24 maj hade projektet Samverkan för utveckling i Norrbotten det första mötet i byn. (se tidigare inlägg). Efter det mötet så har vi haft 12 möten med olika innehåll, som det är när man påbörjar något nytt i en by/bygd.

Det är viktigt att det får ta tid för att nå en bra förankring i byn/bygden!

Det har varit stöd med utformningen av den lokala utvecklingsplan som de har gjort, bildande av en ekonomisk förening, projektskrivning och möten med olika aktörer som har varit viktiga för deras arbete att komma framåt i sin utvecklingsprocess.

Onsdag den 15 mars gjorde projektet sin sista fysiska möte i Murjek där vi hade ett hybridmöte med Leader Polaris om deras projektansökan.

Marie Harrysdotter Andersson närmast kameran har varit med på hela resan, bildandet av en arbetsgrupp som jobbade fram utvecklingsplanen, bildade av en ekonomiskförening och nu sitter hon och de andra med att ta fram ett undelag för en projektansökan. En förstudie som ska ta fram en handlingsplan och undersöka de prioriterade områden som de fick fram genom arbetet med utvecklingsplanen.

Under detta möte så berättade Marie hur viktigt det har varit med stöttning från olika aktörer för att kunna arbeta framåt och få en utveckling i byn och bygden.

-Projektet Samverkan för utveckling i Norrbotten har stöttat upp processen med olika verktyg och möten.

Coompanion har hjälpt oss att ta steget att bilda en ekonomiskförening i bygden, hjälp med hur man går tillväga, vilka stadgar som passar vår ekonomiska förening och de har varit rådgivande.

Leader Polaris som stöttar för att det ska bli en fortsättning som bygger på allt arbete som har lagts ner.

Nätverket som bildats i projektet har gett oss inspiration. Vi har fått tillfällen att höra vad andra bygder gör och vi har fått kontakt med bygder från Muodoslompolo ner till Slagnäs vilket kommer att vara bra i framtiden när vi arbetar vidare med vår utveckling.

Utan all hjälp vi fått har vi inte varit där vi är idag, säger Marie.

Nu väntar vi alla med spänning på deras nästa steg och hoppas att vi får en inbjudan till någon möte i deras bygde projekt!