Ett skattesystem för hela Sverige.

Skattesystemet kan snabba på omställningen till ett hållbart samhälle. Men det måste funka i hela Sverige. I dag gynnar många skatter och avdrag människor i storstäder.
Omställningen till ett socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbart samhälle är brådskande. I oktober deltog Hela Sverige ska leva i ett riksdagsseminarium om hur skattesystemet kan förändras för att stärka utvecklingen i enlighet med Agenda 2030.
Hela Sverige ska levas verksamhetschef Terese Bengard bidrog med perspektivet att för att göra det möjligt att släppa ut mindre i landsbygder, så måste också tillgängligheten till service i lokalsamhällena öka.
– Ingen vill åka 40 mil för att hämta ut sitt pass, men eftersom det är så det ser ut idag i delar av landet så blir man väldigt beroende av bil.
Hon stödde också idén om att det behövs en skattereform, särskilt som många skatter och avdrag gynnar personer i storstäder i hög utsträckning, till exempel ränteavdrag, ROT, RUT och fastighetsavgiften.
Fler perspektiv från de organisationer som medverkade
Agenda 2030 innehåller många mål, vilket blev synligt i de skiftande perspektiv som lyftes under seminariet.
- Marit Widman från Naturskyddsföreningen inledde med sitt huvudbudskap att vi måste ha ett skattesystem som bidrar till omställningen, i stället för att motverka den.
- Anna Almqvist, LO-ekonom, menade att en sammanhållen skattereform är nödvändig, så att systemet blir mer rättvist och överskådligt. En viktig åtgärd då är att kritiskt granska det stora antalet skattereduktioner, avdrag och undantag i skattesystemet.
- Anna Essehag, från 2050 Consulting, tryckte på företagens behov av långsiktiga spelregler och breda politiska uppgörelser för att våga satsa och investera.
- Beatrice Nordling från Sveriges Kvinnoorganisationer lyfter fram att hög moms missgynnar kvinnor, eftersom kvinnor i högre utsträckning handlar till hela hushållet.
- Anders Broström från Entreprenörskapsforum lyfte att det är en god idé att sänka företagens kostnader för att anställa, särskilt för företag som verkar inom icke-vinstdrivande verksamheter och ägardrivna företag. Han lyfte också att utfasade ränteavdrag och införande av enhetlig moms skulle vara bra för att nå hållbarhetsmålen, även om inget av förslagen är någon valvinnare.
Politiker eniga om behov men inte detaljer
På seminariet fanns också en särskild politikerpanel där Ida Drougge (M), Ida Ekeroth Clausson (S) och Helena Vilhelmsson (C) diskuterade skattesystemet utifrån ett omställningsperspektiv. Och även där blev det tydligt både hur mångfasetterad frågan är och att det finns behov av förändring.
- Ida Drougge menade att det är lätt att enas om behovet av breda skattereformer men svårare när det kommer till innehåll och detaljer. Hon frågade sig om det är realistiskt att partier kan bli överens om helheten, eller om det är mer fördelaktigt att diskutera mindre delar. I frågan gällande fastighetsskatten hänvisade hon till Moderaternas partistämma där partiet bestämde att pengar från vindkraften ska tillfalla invånarna som berörs.
- Ida Ekeroth Clausson lyfte att vårt nuvarande system skapar klyftor i samhället och att det är viktigt att ha med ett fördelningsperspektiv för att få folkligt stöd. Hon menade att det behövs mer anpassade insatser, till exempel genom att det kan vara relevant att sänka bensinpriset för dem som har behov av bil – och inte lika för alla.
- Helena Vilhelmsson tryckte på att skattesystemet ska vara förutsägbart, legitimt och enkelt, vilket det inte är idag. Hon menade också att det är viktigt att fokusera på att människor ska ha råd och vara motiverade att agera hållbart. Människor måste bli motiverade till att skaffa solceller, köpa elbil, men att hon själv som enskild jordbrukare måste få bestämma själv.
Både de organisationer och politiker som deltog var överens om behovet av en skattereform, men inte om alla detaljer. Det är med andra ord troligt att vi återkommer i frågan.
Om seminariet
Den nationella samordnaren för Agenda 2030, Gabriel Wikström, bjöd in till seminariet tillsammans med riksdagsledamöterna Ida Drougge (M) och Ida Ekeroth Clausson (S), där även Helena Vilhelmsson (C) deltog som riksdagsledamot. Initiativtagare till seminariet var Naturskyddsföreningen, LO och Sveriges kvinnoorganisationer, som alla har skrivit rapporter med förslag på förändringar av skattesystemet.