Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

Höj ambitionerna för den samhällsomfattande posttjänsten.

 

”Det är lätt att dras med i en föreställning om att det är nödvändigt att sänka servicenivån, men vi menar att det handlar om prioriteringar. Oavsett hur regeringen väljer att gå vidare behöver det bli tydligare hur förslagen påverkar förutsättningarna i landsbygder där också annan samhällsservice är under stark press”, säger Irene Oskarsson, ordförande för Hela Sverige ska leva.

Hela Sverige ska leva lyfter flera övergripande synpunkter i sitt remissvar på postfinansieringsutredningen Posttjänst för hela slanten. Till exempel att:

  • Den samhällsomfattande posttjänsten bör hanteras med ett större helhetsperspektiv än idag. Regeringen behöver bygga strukturer för att stärka samordningen och identifiera synergier.
  • Förslaget om tredagarsbefordran bör strykas. Målnivån på att 95 procent av breven ska vara framme inom en viss tid bör i första hand höjas till 100 procent, i andra hand kompletteras med en geografisk komponent.
  • Staten genom sin ägarstyrning bör ge Postnord ett samhällsuppdrag. Principer om ekonomisk lönsamhet och avkastning väger inte upp en posttjänst som tunnas ut där den behövs som mest.

Läs remissvaret från Hela Sverige ska leva.