Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

God jul landsbygden – julen är din högtid

 

Julen är ett av få tillfällen där landsbygden är norm och staden periferi. Tomten kommer ju från ödemarken, polcirkeln och bor ”mitt ute i ingenstans” vilket gestaltas i nästan varenda berättelse. Vi dammsög nätet efter lite landsbygds-jul-statistik och hittade riktigt mycket – hur mycket kände du till?

Låt oss börja med att slå fast att julen – den gillar vi svenskar att fira på landsbygden. Det är en trend som syns över hela landet. Alla storstadsregioner tappar invånare till förmån för sina kranskommunerna under julen. Allra värst är det för Solna som tappar hela 30 procent av sin befolkning under julen (tätt följt av Sundbyberg och Stockholms stad). Kul topplista att toppa kan tyckas – men å andra sidan brukar landsbygdskommuner bottna andra rankingar så fair enough.

Samtidigt finns det ett län i Sverige som ökar sin genomsnittliga befolkning med hela 23 procent under julhelgen – och det är Jämtland. Allra flest åker till Åre, tätt följt av Härjedalen men även Berg finns med på topplistan.

En forskare vid Jönköpings Universitet har 2022 och 2023 försökt räkna få fram vilken stad som är bäst att fira jul i. Utgångspunkten var bland annat andel barn i befolkningen, snöchans, godis- och leksaksaffärer samt möjlighet till lokalproducerad julskinka.
Vilken stad tror du vann senast? Jo, det gjorde Åre – året innan var det Luleå.
Men, oavsett detta lockar norr och snö. Skidkommuner som Malung/Sälen, och Härjedalen ligger högt när svenskarna firar jul, men även snösäkra glesbygder lockar – som Vindeln, Dorotea och Älvdalen.

Att julen och tomten hör hemma på landsbygden visar sig också på många andra sätt.

 Tomteland, på Gesundaberget i Dalarna, lockar stora mängder turister året om med sin fokus på tomtens rike. 
Inget slår dock Korvatunturi i finska Lappland som enligt finländsk tradition är tomtens hemvist. Det var på 1920-talet som myten skapades genom att en radiojournalist presenterade en historia i radio om att detta var jultomtens hem. Idag vallfärdar turister från hela Europa till området vintertid. 

Så visst, tomten ÄR tydligen från landsbygden – men kanske inte den svenska.

Något annat typiskt juligt är julgranen. Ungefär 3 miljoner svenska hushåll pyntar varje år minst en julgran och 93 procent av dessa har vuxit i Sverige. Det är lite oklart hur många rena julgransodlare vi har, men de som finns hittas främst i södra Sverige och på västkusten.

Att julmaten är från landsbygden behöver vi knappt påpeka – mjölken till gröten, mjölet till lussebullarna, äggen till omeletten och ägghalvorna – och så revbenen, syltan, korven och julskinkan. I Sverige sker 32 procent av slaktsvinsproduktionen i landsbygdskommuner, medan resten sker i kommuner som räknas som städer eller stadsnära.

Och glöm inte att värmen, det mesta av maten, belysningen, det prasslande paketpappret och inte minst tomten faktiskt kommer från just landsbygderna!

Med detta sagt önskar vi Sveriges landsbygder och alla dess invånare, tomten inkluderad (var han nu bor) en riktigt riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR så ses vi 2025!

Ps. Vill du förkovra dig i statistiken så har vi hittat allt på följande sajter:

https://www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/2022/jul-utanfor-storstaderna-lockar/

https://ju.se/portal/vertikals/blogs/charlotta-mellander/bloggposter/2023-12-22-har-ar-det-bast-att-fira-jul-2023.html

https://ju.se/portal/vertikals/blogs/lina-bjerke/bloggposter/2017-12-20-julen-ar-fortfarande-fran-landsbygderna.html