Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

Lokalekonomi för Sverige i tiden.

Fotograf: Emil Planting Mollaoglu. Moderator Klas Fritzon från Hela Sverige ska leva inleder med att rama in det allvarliga omvärldsläget.

Lokala lösningar på globala utmaningar. Det var ett genomgående tema för årets Lokalekonomidagar som under två dagar samlade ett 60-tal deltagare på Viks slott utanför Uppsala.

Lokalekonomidagarna är sedan 2003 en mötesplats för människor som arbetar för att stärka lokala ekonomier i hela landet. Genom att samla forskare, civilsamhälle och offentliga aktörer ligger fokus på att dela kunskap och inspirera till ett stärkt arbete för hållbar lokal utveckling. Frågor som syntes lite extra i år handlade till exempel om energi, bostäder och livsmedel. Återkommande perspektiv om modeller för finansiering och samverkan.

Hela Sverige ska leva deltog i år både som medarrangör och genom att bland annat prata på seminarier om bostadsbyggande i landsbygder och dialog vid vindkraft.

Varför tycker Hela Sverige det är viktigt med Lokalekonomidagar?

– Dels för att det en viktig arena för erfarenhetsutbyte kring frågor som är relevanta för landsbygder i hela Sverige. Dels för att vi hoppas att Lokalekonomidagarna kan fungera som språngbräda för nya processer och fler initiativ till landsbygdsutveckling. Det är egentligen nu det stora arbetet börjar, säger Anna Johansson, Hela Sverige ska leva.

Vad tar du särskilt med dig från årets dagar?

– Mitt starkaste intryck är nog all kunskap och alla framgångsrika exempel som finns runtom i landet. Jag deltog själv på flera seminarier om energifrågor, vilket var givande kunskapsmässigt men också visade på hur Lokalekonomidagarna följer med sin tid och lyckas sätta fokus på hur lokala initiativ kan bidra till lösningar på utmaningar som i stor utsträckning är globala, säger Anna Johansson.

Hur ser du på framtiden för lokalekonomidagarna?

– Det är en uppskattad mötesplats som fortfarande har en roll att fylla efter snart två decennier. Samtidigt är det viktigt att hela tiden utveckla konceptet. En sådan sak kan vara att uppmuntra till mer aktivitet mellan de årliga träffarna. En annan att i högre utsträckning försöka nå nya målgrupper för att ringarna på vattnet ska bli ännu större, säger Anna Johansson.

Årets Lokalekonomidagar arrangerades av Coompanion, Mikrofonden, Ekobanken, Hela Sverige ska leva, Omställningsnätverket och Färnebo folkhögskola. Sveriges Lanbruksuniversitet var sammankallande.

På hemsidan för Lokalekonomidagarna kan du ta del av vad några av årets deltagare tog med sig från konferensen men också läsa mer om vad lokalekonomi är.