MIKROFONDEN OCH COOMPANION MÖTER FINANSMARKNADSMINISTERN.

Ny forskning visar omfattningen av det finansiella utanförskapet bland sociala företag och föreningar i Sverige. 23 procent av Sveriges sociala företag nekas banklån. Motsvarande siffra för traditionella företag är 3-4 procent. Representanter för Mikrofond Sverige och Coompanion träffade finansmarknadsministern i mitten av oktober för att uppmärksamma henne på detta.
Det är Tillväxtverket som gjort en utredning, och den visar som sagt att 23 procent av Sveriges sociala företag har sökt men nekats banklån, medan motsvarade siffra för traditionella företag är 3-4 procent. Sociala företag kallas de verksamheter som drivs med samhällsnyttiga syften i demokratiska organisationer.
– Inom Coompanion startas varje år 500 sociala företag, så om cirka 100 av dessa, alltså 20 procent, blir finansiellt exkluderade så blir det tydligt hur omfattande problemet är. Och det finns cirka 13 000 ekonomiska föreningar och ungefär 1 000 ideella föreningar med näringsverksamhet i Sverige idag, säger Ylva Lundkvist Fridh, vd på Mikrofond Sverige som tillsammans med Coompanions ordförande Gordon Hahn träffade finansmarknadsminister Åsa Lindhagen för att uppmärksamma henne på problemet.
– Vi på mikrofonden tror att med en fond om 100 miljoner kronor så skulle vi kunna minska det finansiella utanförskapet inom civilsamhället rejält, fortsätter Ylva.
Hade ni med er konkreta förslag till åtgärder?
– Ja, Tillväxtverket gjorde nyligen en slutrapport för Program för socialt företagande och social innovation 2018-2020. Där föreslog de regeringen att utlysa medel för att starta mikrofonder i form av pilotprojekt i alla regioner i Sverige. De föreslog även att regeringen ska utlysa medel till en social investeringsfond som mäter resultat i samhällsnyttiga effekter snarare än i finansiella termer. Vi tycker att det här är ett lysande förslag och uppmanade Åsa Lindhagen att driva på för att det här ska bli verklighet, säger Ylva.
Ylva berättar att Åsa Lindhagen lovade att undersöka hur hon kan ta frågan vidare, och sedan återkomma.
– Visserligen menade hon att dessa frågor till stor del ligger på näringsdepartementet snarare än finansdepartementet, men hon visade också att hon har ett stort engagemang för socialt företagande och tar frågorna på allvar, säger Ylva.
Mikrofond Sverige fick Svensk Kooperations pris för kooperativ utveckling år 2021 den 21 september. Det är ju ett stärkande erkännande för er verksamhet, men har det betytt något mer?
– Framför allt är det ett stort erkännande från de stora, äldre kooperativen i Sverige att de ser att Mikrofonden gör ett viktigt arbete för att utveckla den kooperativa sektorn. Vi för nu samtal med flera etablerade kooperativa organisationer om hur vi kan öka vårt samarbete för att stötta nybildade kooperativ runt om i landet som vill växa och utvecklas, säger Ylva Lundkvist Fridh.
Bilden: till vänster Gordon Hahn, ordförande Coompanion, till höger finansmarknadsminister Åsa Lindhagen. Längst ner i vänstra hörnet, Ylva Lundkvist Fridh.