Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

Nu startar Landsbygdsriksdagen.

 

Drygt 700 personer från hela landet har anmält sig till Landsbygdsriksdagen som denna gång genomförs i Jönköping. Inspirationsresor, seminarier, föreläsningar, festligheter och allmänt mingel står på agendan.
– Välkomna till Landsbygdsriksdagen 2022! Vi har tre fullspäckade dagar att se fram emot och det ska bli så kul att få mötas igen, säger Terese Bengard, Hela Sverige ska levas verksamhetschef. 

Äntligen drar Sveriges största landsbygdsmöte igång efter två års väntan under pandemin. Förväntansfulla deltagare har tagit sig till Jönköping från många delar av Sverige. Många har även varit delaktiga i att utforma det omfattande programmet som tar sin start idag med inspirationsresor runt om i Jönköpings län. Totalt 16 bussar ger sig ut för att låta deltagarna med egna ögon få se spännande exempel på landsbygdsutveckling, företagssatsningar, kultur, natur och mycket mer. 

Direkt efter att deltagarna kommer tillbaka till Jönköping får de svida om och bege sig till kulturhuset Spira vid Munksjöns strand där invigningsfesten kommer hållas. Där möts vi av smyckade lokaler, underhållning och tal av både landshövding och regionstyrelsens ordförande. Kvällen avslutas med en festmåltid och klackarna i taket innan det är dags för välbehövlig vila inför de två kommande dagarna. 

På lördag och söndag välkomnas alla deltagare till Elmia Kongress & Konserthus där Landsbygdsriksdagen genomförs. Det blir en rivstart med illusionisten Johan Ståhl som har utlovat att god landsbygdspolitik ska trollas fram. Därefter får vi lyssna till Ashkan Fardost som kommer tala om framtiden för organisationer, företag och samhällen i en värld som förändras allt snabbare – Hur kommer landsbygden in i denna nya värld? Tillsammans med förbundsordföranden för LRF Palle Borgström, Henrik Gustafsson som är Head of regional sales and management på IP-Only samt Stefan Malmström, affärschef från Landshypotek, kommer vi samtala om livet efter pandemin och vad samhället behöver göra nu för att klara de nya utmaningarna. 

I samtliga pauser inbjuds alla deltagare att besöka montrarna i utställningen med representanter för 30 olika organisationer och myndigheter. Vid en station som vi döpt till ”Min hjärtefråga” får alla möjlighet att spela in ett kort videoklipp där man berättar om vilken fråga man brinner för lokalt och ge tips till Hela Sverige ska leva om hur just den frågan bör arbetas vidare med. Mellan programmet i plenum får deltagarna vid tre tillfällen även bege sig till olika seminarier som de i förväg valt med en mängd olika teman och organisationer som arrangörer. 

Lördagseftermiddagens höjdpunkt är den landsbygdsdialog som kommer genomföras med partiledare och partiföreträdare från samtliga riksdagspartier. Dialogen leds av journalisten Gunilla Kindstrand. I år är det ju valår också vilket gör att landsbygdsfrågorna blir än viktigare att lyfta upp i den allmänna debatten. 

På kvällen blir det återigen fest då det bjuds in till bankettmåltid med underhållning och utdelning av Postnords pris till årets lokala utvecklingsgrupp, Stora Landstipendiet samt Årets grymmaste håla. Alla som vill kan även fotografera sig som ett minne av denna trevliga afton. 

På söndag knyter vi ihop säcken och Marcus Oscarsson som vi känner igen från TV 4 kommer att analysera gårdagens landsbygdsdialog samt ta tempen på landsbygdspolitiken i Sverige. Vi kommer även få en internationell utblick med Marion Eckardt som är ordförande för den europeiska leaderorganisationen ELARD, generaldirektörerna från Tillväxtverket och Jordbruksverket, Gunilla Nordlöf och Christina Nordin, kommer samtala om landsbygdernas utveckling ur ett myndighetsperspektiv. Förmiddagen avslutas sedan på ett lekfullt sätt med en frågesport innan vi lämnar över stafettpinnen till nästa upplaga av Landsbygdsriksdagen som genomförs 2024 med Södermanland som värd i vackra Nyköping med närhet till havet och sin rika historia.