Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

Ny rapport: Så bygger ni krisberedskap i bygden

En kris kan drabba många delar av samhället - och alla har sin egen logik. Med en beredskapsplan ökar chansen för lokalsamhället att tillsammans klara sig igenom den på ett så bra sätt som möjligt.

Att stärka krisberedskapen är en prioriterad fråga både nationellt och i Sveriges landsbygder. Men hur går det till i praktiken? Nu finns en ny rapport som ger handfasta råd för er som vill arbeta med beredskapsplaner på bygdenivå.

Ett ögonblick Gunnar Petersson, ordförande i Hela Sverige ska levas länsavdelning i Kronoberg. Du är en av de drivande krafterna bakom Beredskapsbygden.

Kan du kort berätta vad läsaren får ta del av?

– Det är ett studiematerial för dem som vill arbeta för att stärka beredskapen i sin bygd. Här finns fakta varvat med handfasta råd och konkreta lösningar. Alla behöver inte läsa eller göra allt, utan materialet fungerar som utgångspunkt med möjlighet att välja det som är mest intressant.

En av utgångspunkterna är Natos sju punkter för civilt försvar. Betyder det att fokus ligger på att kriget kommer?

– Vi har låtit det vara öppet i rapporten. Det är upp till varje bygd att diskutera vilka hot som finns och är mest relevanta att jobba med. Svaret på det blir såklart viktigt för hur arbetet bör fortsätta.

Hur kommer det sig att du är engagerad i att utveckla arbetet med beredskapsfrågor i landsbygder?

– Jag bor på en gård där jag ägnar mig åt beredskapsodling, så frågorna ligger nära mig personligen. Och engagemanget för landsbygderna har jag med mig sedan länge, både inom Hela Sverige ska leva och Leader.

Gunnar Petersson, ordförande för Hela Sverige ska leva Kronoberg, och en av de drivande krafterna bakom Beredskapsbygden 2.0.

Rapporten bygger på erfarenheter och dialog med aktörer i Kronoberg. Kan även människor och bygder från andra delar av landet ha glädje av innehållet?

– Visst varierar förutsättningarna att jobba med beredskapsfrågorna både mellan län och bygder. I Kronoberg lever till exempel sockenråden kvar i hög grad, vilket är unikt och något att bygga vidare på just här. Samtidigt är tanken att arbetet med beredskapsplaner ska utgå från lokala resurser, vilket gör att studiematerialet kan inspirera bygder över hela landet.

Hur jobbar ni själva vidare med frågorna inom Hela Sverige ska leva Kronoberg?

– Nu under hösten 2024 träffar vi kommunerna i länet och diskuterar våra olika roller när det gäller livsmedelsförsörjningen. Där finns stor osäkerhet hos kommunerna idag. Vår avsikt är inte att kritisera eller skapa konflikt utan i stället synliggöra vad vi kan bidra med, säger Gunnar Petersson.

Det är viktigt att bygdens beredskapsplan görs i samverkan med andra föreningar och kommunen, gärna i form av en studiecirkel. Läs eller skriv ut Beredskapsbygden 2.0 här – eller kontakta Gunnar Petersson via ordforandekronoberg@helasverige.se för mer information

Lyssna på podden Hela Sverige pratar där Gunnar Petterson, Isabell Ternemo och Mette Adolfsson pratar om vad som händer när krisen kommer.