Oddsen inte på de små skolornas sida – men det finns möjligheter att påverka.

Hoten om skolnedläggningar i landsbygder har blivit allt vanligare. Och få saker väcker så starka känslor som när den lokala skolan hotas.
I Särna i Dalarna rustar nu samhället för striden om Buskoviusskolan som är nedläggningshotad. När föräldragruppen som arbetar för att rädda skolan kallade till stormöte kom närmare 100 personer. Det är en stor uppslutning, men inte något som förvånar Sigrid Larsson från Hela Sverige ska levas kansli.
– En skolnedläggning berör så många fler än barnen och deras föräldrar. Det påverkar människors möjligheter att bo kvar på orten, säger hon.
Hennes deltagande på mötet i Särna var ingen slump. Sigrid har själv gått på skolan som nu riskerar att läggas ned – och hon bor fortfarande kvar i Särna.
Fyra av tio familjer riskerar att flytta
Bland deltagarna i mötet fanns också föräldrar, representanter från lokala näringslivet och föreningslivet samt flera politiker, som ser hur viktigt det är att skolan finns kvar. Flera föräldrar uttryckte oro över att tvingas flytta om skolan läggs ner – något som även märks i andra delar av landet.
– Enligt en opinionsundersökning vi gjorde för två år sedan överväger fyra av tio landsbygdsfamiljer att flytta om deras närmaste skola stängs. Och när folk flyttar, påverkas hela samhället. En annan undersökning visar att skolfrågan är den näst viktigaste frågan för landsbygdsbor, följt efter sjukvård, säger Sigrid.
Hela Sverige ska leva har under lång tid tagit del av utredningar, läst rapporter och samtalat med experter för att kunna stötta föräldrar och andra engagerade när skolnedläggningar hotar. Den kunskapen delade Sigrid nu med sig av för att stärka det lokala engagemanget i Särna.
– Föräldragrupper står ofta ganska ensamma i början, och inte alla vet hur de ska agera. Därför har Hela Sverige ska leva tagit fram flera kunskapsunderlag, som även kan hjälpa beslutsfattare att fatta mer välgrundade beslut tillsammans med lokalsamhället, säger Sigrid.
Ännu inget beslut i Särna
I Särna är inget beslut ännu fattat, men ett konkret förslag om att lägga ner två skolor i kommunen finns. Orsaken är främst minskat barnafödande i Älvdalens kommun och att elevgrupperna blivit mindre. Ett alternativ som diskuteras är att samla undervisningen till färre skolor, vilket skulle innebära att barn från tidig ålder skulle behöva pendla många mil per dag.
– När människor lämnar bygden försvinner kompetens, företag får svårt att rekrytera och servicen försämras. Skolan är en avgörande pusselbit för att en by ska kunna leva – en symbol för framtidstro, säger Sigrid.
Nu väntar dialogmöten – och föräldrarna är redo att både ta ansvar för att vända på alla stenar tillsammans med kommunen, såväl som att kämpa för att behålla sin byskola.
– Hela landet står inför demografiska utmaningar, men jag tycker att Särna är en levande by. Även om oddsen inte alltid är på de små skolornas sida, måste vi ta vara på varje möjlighet att påverka. Byarna förtjänar en chans att vara med och forma sin framtid, säger Sigrid.
Sedan den första mötet i Särna för två veckor sedan har engagemanget hos föräldrar, företagare och föreningar växt ytterligare. En grupp företagare har bland annat bestämt sig för att betala en opartisk utredning av skolfrågan – detta mot bakgrund av att kommunala utredningar ofta brister i kvalitet och och neutralitet.
Nyfiken på att veta mer?
- Kolla in Hela Sverige ska levas sida om skolfrågan.
- Fördjupa dig i vår Landsbygdsbarometer 2024 om du är nyfiken på att läsa mer om vad landsbygdsbor tycker.