Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

Platsen i centrum för civilsamhällets organisationer.

Möte på Hela Sverige ska leva - vår favoritdel av civilsamhället.

Under 2023 har Hela Sverige ska leva en av 22 platser i Partsgemensamt forum (PGF) – där civilsamhället och representanter från regeringen diskuterar förutsättningarna för det civila samhällets organisationer. På mötet i oktober stod platsens betydelse i centrum för diskussionerna. Irene Oskarsson, ordförande Hela Sverige ska leva, deltog på mötet.

Kan du kort beskriva vad ni gör på PGF?

– Det är en mötesplats där vi diskuterar frågor som är angelägna både hos civilsamhället och regeringen. Just denna gång fokuserade vi särskilt på platsens betydelse, men utgångspunkten är alltid de principer som ligger till grund för civilsamhällespolitiken, som till exempel oberoende, öppenhet och mångfald, säger Irene.

För oss inom Hela Sverige ska leva är platsens betydelse en självklar utgångspunkt – men hur upplever du att det var för de andra organisationerna prata om detta?

– Temat var såklart särskilt viktigt för oss, men som helhet var deltagarna engagerade så min bild är att temat var relevant för många. En konkret sak vi samtalade om var betydelsen av var våra centrala kanslier finns – och där känns det bra att Hela Sverige ska leva sedan flera år jobbar platsoberoende.

Var hamnade tyngdpunkten i diskussionen?

– Vi pratade mer om landsbygder än städer och kanske säger det något om att städernas förutsättningar är en naturlig utgångspunkt också inom civilsamhället. Annars delade många bilden av att vi behöver se mer till platsernas specifika förutsättningar när vi fördelar resurser i samhället, där jag insåg att det fria kulturlivet och vi inom Hela Sverige i stor utsträckning har samma tankar. Sveriges Hembygdsförbund lyfte den aktuella frågan om folkbildning, som är viktig inte minst i landsbygder.

Irene Oskarsson, ordförande Hela Sverige ska leva, deltog i Partsgemensamt forum där fokus låg på platsens betydelse.

Vad var det viktigaste som kom ut av mötet?

– Det kom fram många goda tankar men viktigast var nog att det fanns representanter från fyra olika departement på mötet. Det visar på betydelsen av att det inte går att bryta ut en del utan att vi måste se till helheten. Ett viktigt medskick till departementen var vikten av att regeringen skriver in i myndigheternas regleringsbrev att de ska samverka med civilsamhällets organisationer. Annars finns risk att det inte blir mycket verkstad, säger Irene.

Läs mer

Nationellt organ för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället (NOD) är en struktur för samverkan som syftar till att underlätta samverkan mellan offentliga aktörer och civilsamhälle, och tillhandahålla metoder för att främja dialog. Partsgemensamt forum (PGF) administreras av NOD – men är i övrigt självständigt och fristående. På webbplatsen för NOD kan du läsa mer om PGF och ta del av sammanställningar från tidigare möten.