Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

Sjätte ministern på sju år för Bredbandsforum.

Civilminister Erik Slottner (kd) leder Bredbandsforum sedan årsskiftet. Men hur många fler ministrar hinner det bli innan bredbandsutbyggnaden är i mål?

Sverige har vid en internationell jämförelse en väl utbyggd bredbandsinfrastruktur – men det finns samtidigt stora brister i likvärdigheten. Utbyggnaden i landsbygder släpar efter vilket drabbar människor och företag när allt större del av livet förutsätter snabb uppkoppling. För att driva på utvecklingen finns ett nationellt Bredbandsforum, där Hela Sverige ska leva har en plats i styrgruppen sedan 2016. Den 18 januari greppade civilminister Erik Slottner (kd) ordförandeklubban.

Ett ögonblick Terese Bengard, verksamhetsledare på Hela Sverige ska leva.

Kan du kort berätta vad Bredbandsforum är?

– Det är ett forum som samlar både företag, myndigheter och intresseorganisationer för att stärka samverkan kring bredbandsfrågor. Vårt uppdrag är att diskutera och hitta lösningar för att nå regeringens bredbandsstrategi ”för ett helt uppkopplat Sverige”. Mötena leds av ministern som har ansvar för frågorna i regeringen. Till forumet hör också ett kansli på Post- och telestyrelsen.

Varför är Hela Sverige med i styrgruppen?

– Vi tillför ett perspektiv från civilsamhället, från byar och bygder som i högsta grad påverkas av om det blir en bredbandsutbyggnad eller inte. Vi representerar också Byanäten och ett bredare landsbygdsperspektiv som motvikt till de urbana perspektiv som annars riskerar att ta över helt.

Vilka är de viktigaste frågorna för Hela Sverige när det gäller bredbandsfrågor?

– Det handlar helt enkelt om att alla blir uppkopplade – att ingen lämnas utanför digitaliseringen bara för att man bor på en plats där det är lite glesare mellan husen.

Du är nu inne på din sjätte minister sedan 2016 . Vilket intryck gav den nya ordföranden?

– Jag tycker han verkade intresserad och påläst. Jag uppfattade det som att han hade en inriktning mot digitalisering, men det förutsätter ju att infrastrukturen är utbyggd. Han öppnade också för att revidera bredbandsstrategin vilket jag tror är absolut nödvändigt.

Hur många ministrar till tror du det hinner bli innan bredbandsutbyggnaden är klar?

– Ja, jag är ju inne på min sjätte på sju år, så fortsätter det såhär är det ju minst sex till innan vi är klara…

Sedan 2023 är det civilminister Erik Slottner (kd) som är ordförande för Bredbandsforum.

 

Läs mer om bredband

Du som vill fördjupa dig om Bredbandsforum gör det bäst på deras hemsida.

I Hela Sverige ska levas balansrapport Bredband i hela Sverige lyfter vi bland annat hur utbyggnaden av bredband varierar mellan landsbygder och städer.

I januari 2023 publicerade Bredbandsforum en Färdplan för måluppfyllnad 2025, som bland annat innehåller rekommendationer som syftar till att främja en fortsatt utbyggnad av bredbandsinfrastruktur i hela Sverige.

Du kan också läsa om bredband och digitalisering i budgetpropositionen. Den så kallade digitaliseringspolitiken redovisas under utgiftsområde 22.