Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

REPLIK: ”Ställ inte stad mot land, Timbro!”

Irene Oskarsson och Erik A Eriksson, ordförande för Riksorganisationen Hela Sverige ska leva.

Stackars Stockholm som behöver dras med Sverige! Tycker tankesmedjan Timbro i en debattartikel i Aftonbladet när de menar att orimligt mycket fokus i politiken ligger på landsbygden.

Tur då att stockholmare inte delar samma bild. En studie från Linköpings universitet visar att storstadsbor inser att städerna gynnas i de politiska prioriteringarna. Och en studie från SOM-institutet visar att stödet för att det ska finnas till exempel skolor och tillgänglig service i landsbygder är lika högt oavsett var de som svarat bor.

Timbro klamrar sig fast vid idén att huvudstan svävar fritt, helt utan förankring i ett lågproduktivt omland. Som att huvudkontor växer upp utan koppling till var naturresurser finns. Som att bemanningen inte bygger på människor med ursprung från hela Sverige. Ett omland som dessutom står för över 2/3 av Sveriges BNP.

Att ställa stad mot land känns lite gjort.

Inte heller huvudtesen är direkt ny. Se på den politiska maktens centrering. Se på var huvudkontoren ligger för myndigheter och statliga bolag. Att satsa på just Stockholm har varit den mest långsiktiga tillväxtstrategi vi haft i Sverige under de senaste 500 åren. En regionalpolitisk succé, minst sagt.

Men självklart behöver vi en politik som adresserar utmaningarna i Stockholm, precis som i övriga landet. Vi vill att regeringen:

  • Inför mer platsbaserad politik som tar hänsyn till hur förutsättningar skiftar mellan platser som Stockholm, Strömsund och Sturkö. De territoriella perspektiven inom sektorpolitiken behöver stärkas. Så löser vi bristen på bostäder inte bara i huvudstan utan i hela landet.
  • Förbättrar den kommunala skatteutjämningen så den mer pricksäkert utjämnar opåverkbara skillnader. Det är inte rimligt att en undersköterska i Dorotea betalar en månadslön mer i skatt än en i Danderyd och får mindre välfärd.
  • Stärker infrastrukturen i hela landet. Att hålla samman de fysiska transportsystemen gynnar också Stockholm – och kan bidra till att minska mentala avstånd och polarisering.

Timbro skulle kunna bidra med konstruktiv debatt om hur vi kan utvecklas som land. För det är utmanande tider. Låt oss inte slösa bort tiden med att ställa stad mot land.

//Erik A Eriksson och Irene Oskarsson, både ordförande Riksorganisationen Hela Sverige ska leva

 

Studien från Linköpings universitet som nämns i texten:

CKS Rapport 2023:5 – Ett delat Sverige? – Om skillnader i livsvillkor, värderingar och åsikter (diva-portal.org)

Studien från SOM-institutet:

Här, där eller överallt? Medborgares åsikter om lokalisering av offentlig service (gu.se)