Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

”Utan civilsamhället krackelerar samhället.”

Irene Oskarsson och Magnus Ek, ordföranden i Hela Sverige ska leva, förbereder ett möte med styrelsen.

Båda står stadigt förankrade i geografin och i sitt engagemang för landsbygdernas utveckling. Visst finns olikheter, men de gemensamma nämnarna är många fler. Energin. Den starka känslan av hur en urban norm slår mot Sveriges landsbygder. Tron på civilsamhället som förändringskraft. Möt Irene Oskarsson och Magnus Ek i ett samtal om framtiden och sina roller som ordförande i Hela Sverige ska leva.

Irene och Magnus valdes till ordförande i maj 2022 och börjar precis bli varma i kläderna. Båda beskriver uppdraget med entusiasm – och tydliga idéer om vad de ser fram mot lite extra.

– Förutom att tillsammans med Irene och styrelsen sätta Hela Sverige på kartan, så är det nog att träffa eldsjälar och lokala utvecklingsgrupper. Man får så mycket energi och idéer av de mötena, och de tar jag med mig hem till min egen bygd, säger Magnus.

– Jag ser särskilt fram mot att vara en röst som kan bidra till att utveckla förutsättningarna för lokalsamhället att arbeta för sin bygd. Att synliggöra oss som en tydlig röst i debatten, säger Irene.

Magnus är 28 år och stadigt förankrad på släktgården i Gryt, Östergötland. Irene är 57 år bor vid sjön Örens södra strand i Aneby kommun, på småländska höglandet. Även om de är nya i sina nuvarande roller har de med sig engagemanget för landsbygderna sedan tidig ålder.

– Jag har ett samhällsengagemang som till stor del tog sin början i en frustration över att bygder som min egen aldrig fick vara utgångspunkten för hur vi utvecklar samhället. Det tog mig in i föreningslivet och sedan i politiken. Nu tar jag med mig det engagemanget in i ordförandeskapet för Hela Sverige ska leva, säger Magnus.

– Jag har engagerat mig för landsbygdsutveckling via föreningsliv och olika förtroendeuppdrag sedan tonåren. Jag har varit i kontakt med Hela Sverige ska leva på olika sätt genom åren, bland annat genom möten med goda ambassadörer för byarörelsen. Därför tvekade jag inte när frågan om att bli ordförande kom, säger Irene.

”Olika platser har olika förutsättningar”

Hela Sverige ska leva arbetar för ett land i balans. En utmanande vision som både kräver breda perspektiv och fokus på sakfrågor. Förutom de övergripande perspektiven har både Irene och Magnus frågor de brinner lite extra för.

– Ska vi bli ett robust fungerade land behöver vi göra det möjligt för hela landet att leva. Det kräver insikt om att olika platser har olika förutsättningar, vilket i sin tur kräver en förändring av styrning och ledning. Viktiga sakfrågor är bredbandsutbyggnaden, andra infrastrukturfrågor och tillgängligheten till offentlig service, säger Irene.

– Förutom just att hela Sverige ska kunna leva och utvecklas, så har jag alltid känt starkt för miljö- och hållbarhetsfrågor, och arbetat mycket med det, säger Magnus.

Både är överens om att Hela Sverige ska leva är en viktig organisation i dagens samhälle, men pekar på delvis olika saker.

– Vi fyller en viktig roll i ett samhälle där den urbana normen fortfarande är stark, och för att vi alldeles för ofta försöker bygga landet utan att se hela landet, säger Magnus.

– Hela Sverige ska leva är den enda organisation som fångar upp behoven hos hela byarörelsen och de lokala utvecklingsgrupperna. Vi är också den naturliga samarbetspartnern för offentliga aktörer, säger Irene.

Irene och Magnus lyfter fram att i snabbt föränderlig omvärld är en viktig uppgift för styrelsen att ha en levande dialog med beslutsfattare för att lyfta de behov som finns för att hela landet. Också synlighet spelar roll, inte minst genom att lyfta kunskap av den typ som finns i Hela Sverige ska levas  Balansrapporter.

”Vi behöver inte exotifieras eller svartmålas”

I toppen av Hela Sverige ska leva finns flera tusen lokala utvecklingsgrupper med människor som engagerar sig ideellt för sin bygd. Irene och Magnus har båda suttit i riksdagen, men att de skulle tappat fotfästet är ingen risk. De är glasklara med den fundamentala betydelse som människor och deras engagemang har för landsbygderna.

– Deras insatser är centrala för att samhället ska fungera. Utan ett aktivt civilsamhälle kommer samhälle att krackelera, säger Irene.

– Fortsätt jobba, och var snälla mot er själv medan ni gör det. Vi mäter oss alldeles för ofta mot vår egen idealbild av vad vi vill uppnå, och glömmer att utan våra insatser hade kanske inget hänt alls. Var stolta över det ni gör, säger Magnus och riktar sig till de ideella krafterna i landsbygder.

Hela Sverige ska leva är en partipolitisk obunden organisation, men driver samtidigt politiska frågor. Förmågan att skapa utveckling finns ofta i lokalsamhället, men mycket av förutsättningarna avgörs genom politiska beslut på olika nivåer.

– Jag tycker att politiken som kollektiv måste bli mer observant på hur den urbana normen styr nästan allt beslutsfattande. Jag tror också att de kommande åren är avgörande för att skapa hållbar utveckling i hela landet. Pandemin, kriget i Ukraina och även klimatförändringarna har gjort tydligt att hela landet måste fungera om vi ska klara utmaningarna i vår tid, säger Irene.

– Varken Bonde söker fru eller Fucking Åmål är särskilt bra beskrivningar av svensk landsbygd. Vi behöver inte exotifieras eller svartmålas. Vi är inte en bygd, utan många. Och vi vill att politiken utgår från hur vi tar bort hindren för att utveckla våra bygder, säger Magnus.