Översvämning – en påminnelse om krisberedskap
Sensommarens översvämning kom att bli en viktig påminnelse om att det är svårt att klara sig ensam i alla väder. Är det riktigt illa är bra att det finns en förening som kan samla många och att det finns en gemensam samlingsplats.
På vår förenings traditionella kräftfest i Eker, strax utanför Örebro, tog vi upp frågan om vi inte borde träffas för att prata om vår beredskap för att hantera översvämningar men också andra tänkbara kriser eller t o m krig. Efter skyfallen var alla övertygande om att det var en bra idé.
Därför samlades ett tiotal medlemmar för att inventera risker, värdera hur sannolika de är och vad vi kan göra för att förbättra vår beredskap. Det räcker i vissa situationer inte bara med den vanliga hemberedskapen i hushållen utan det kan behövas att vi hjälper varandra. Myndigheterna kan inte klara allt och på landet är vi ofta duktiga att lösa problem med egna krafter.
Det var inte svårt att komma fram till vilka risker som finns och insikten var uppenbar att vi både kan och borde skaffa oss beredskap. Inte minst att vår förening har en central roll att spela i kriser som sträcker sig längre än vad var och en kan klara på egen hand.
För föreningar kan därför krishantering vara en gåva när det gäller att mobilisera en bygd. Få frågor är så okontroversiella, angår alla och leder till den ofrånkomliga slutsatsen att en förening behövs om vi ska kunna lösa gemensamma problem.
Nationell kampanj om hur vi kan förbereda oss för kris och krig
MSB, Statens myndighet för samhällsberedskap, och många fler kommer att försöka nå medborgare och organisationer i en kampanj för ökad beredskap inför kris och krig. En ”beredskapsvecka” med olika kampanjer äger rum i månadsskiftet september/oktober. Perfekt tillfälle för föreningar att engagera sina medlemmar!
MSB har också bildat en nationell grupp tillsammans med ett antal riksorganisationer där också vår organisation Hela Sverige ska leva ingår. Framför allt i krissituationer blir förmågan att organisera nödvändiga samhällsfunktioner och tillgodose människors välfärd eller överlevnad beroende av det lokala civilsamhällets funktion.
För föreningar kan därför krishantering vara en gåva när det gäller att mobilisera en bygd. Få frågor är så okontroversiella, angår alla och leder till den ofrånkomliga slutsatsen att en förening behövs om vi ska kunna lösa gemensamma problem.
Gör som föreningen i Eker, samla en grupp eller bjud in alla medlemmar till ett möte. Passa på nu när översvämningen är i färskt minne och när det pågår kampanj för ökad beredskap.
– Tänk om det kraftiga regnet fortsatt en hel vecka! Det handlar om frågor där det finns många kloka bland era medlemmar och där det troligen blir så att man vill gå vidare för att se hur den lokala beredskapen bäst kan förbättras. På landsbygden är vi vana att lösa våra problem.
Det finns många informationskällor som man kan ta hjälp av, t ex:
- https://www.msb.se/sv
- https://www.krisinformation.se
- https://bygdegardarna.se/foreningsarbete/utbildning-och-konferens/beredskap-bygdegarden-ett-nav-vid-kris/
- https://civil.se
Vill ni resonera om hur man kan göra i er förening och om ni behöver någon hjälp, kontakta gärna Olle Häggbom som är styrelseledamot i Hela Sverige ska Leva, Örebro län. Du når Olle på olle.haggbom@gmail.com.
Hela Sverige ska ”över” Leva!
hälsar Olle Häggbom.