Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet

Irene Oskarsson, ordförande.

Irene är född 1965 och uppväxt på landsbygden i Tranås kommun. Hon har alltid varit engagerat i landsbygdsutveckling via föreningsliv och olika förtroendeuppdrag. I hennes arbetsliv har hon haft tjänster i Svenska kyrkan och på Gransnäs Stiftgård i Linköpings stift.

Under många år har Irene också verkat som politker på lokal och nationell nivå – men utan att minska sitt engagemang inom föreningslivet.

Irene menar att de kommande åren är avgörande för att skapa hållbar utveckling som verkligen gäller för hela landet. Efter de kriser och krig som drabbat världen sedan 2020 tror hon att många fått upp ögonen för att vi är beroende av att hela landet fungerar för att vi ska klara kommande utmaningar – till exempel när det gäller beredskapsfrågor. Även inom klimatområdet kräver utmaningarna att synen på landsbygdernas möjligheter och resurser förändras. ”I det arbetet vill jag bidra med mina erfarenheter och den kunskap jag samlat på mig genom åren”, säger Irene.

För Hela Sveriges del lyfter hon gärna fram att organisationen är en viktig röst i samhällsdebatten som den som talar för utveckling i hela landet. Den lokala nivån är basen men den regionala och nationella har tydliga roller att fylla om vi ska kunna uppnå målet om att hela Sverige ska leva. Hon pratar också gärna om att vi ska hela Sverige – i ett skede där regionala skillnader ökar. Till sist lyfter också Irene betydelsen av att en stark organisation behöver en tydlig struktur, som skapar förutsättningar både för den lokala nivån att driva utveckling och organisationen som helhet att bli någon som andra aktörer lyssnar på.

”Jag vill bidra med att arbeta för att vi ska bli den självklara rösten från civilsamhället i frågor som rör utveckling i dess vidaste bemärkelse”, säger hon.

Irene är en av två ordförande i Hela Sverige ska leva sedan 2022.