Vi anser att den första samhällsnivån är den på det lokala planet. Det är våra lokala grupper och föreningar som utgör den första samhällsnivån. Om något ska utvecklas i lokalsamhället är det viktigt att dessa är med, både för att påverka men också utföra det som ska göras. För oss är det självklart att lokala och regionala myndigheter och politiker rådfrågar lokala grupper och föreningar innan viktiga beslut fattas, för att öka delaktigheten och få ett lokalt perspektiv. Med lokalt inflytande tas kunskaperna och idéerna tillvara från dessa grupper och bygden får välgrundade och kreativa lokala lösningar på sina behov. Och kommunens pengar används på ett optimalt sätt.
Det finns olika metoder för detta. Det kan vara organiserat i så kallade kommunbygderåd, kommundelsråd, lokala nämnder, områdesstyrelser mer mera. Men det kan också vara dialogmöten eller genom att till exempel jobba med metoder som lokalekonomiska analyser.
Många landsbygder har naturresurser som är viktiga för utvecklingen i hela landet – ibland också globalt. Detta kan också skapa konflikter lokalt vad marken ska användas till. Det är viktigt med lokala dialoger och samråd för att minska dessa. Genom att nationellt skapa tydliga riktlinjer och regelverk för lokalt inflytande kan sociala, ekologiska och demokratiska värden ges utrymme intill de krasst ekonomiska kalkylerna. Men det kan också vara viktigt att ge något tillbaka till den berörda bygden som rätt till delägande och bygdepeng vid exploatering av naturresurser.
Vindkraft, vattenkraft och gruvnäring är exempel där lokalsamhällen i många delar av världen garanteras rätt till inflytande och ekonomisk återbäring. I Sverige är sådana rättigheter ännu inte norm.