I den här rapporten undersöker vi de fyra naturresursbaserade näringarna vattenkraft, vindkraft, gruvnäring och skogsnäring – vilka värden som skapas och hur de beskattas. Rapporten visar också var resurserna skapas och var man beslutar om dem.
Sedan 70-talet har det skett en kraftig ökning i uttaget av naturresurser medan jobben i branscherna har effektiviserat och i vissa branscher halverats. Det innebär att i de bygder som naturresurserna finns minskar intäkterna, medan de ökar till staten och företagen. Beslutsfattandet och de högst betalda jobben – där huvudkontoren är belägna – finns oftast långt bort från där naturresurserna finns.
Genom skogsbruk, gruvor och energiproduktion skapas stora värden. Det direkta bidraget till den svenska ekonomin (BNP) är 207 miljarder, motsvarande ungefär en tredjedel av hela tillverkningsindustrin.
– Det syns tydligt att andra länder sätter ett annat värde på naturresurserna och på att ge tillbaka till den bygd där de finns. Norge är det mest slående exemplet där kommunerna med vattenkraft får mångmiljonbelopp tillbaka till bygden. I Sverige handlar det totalt om ca 125 miljoner kronor till bygderna medan staten får in 1 000 miljoner kronor, säger en av två ordförande för riksorganisationen Hela Sverige ska leva, Staffan Nilsson.
#Energiförsörjning#Hållbarhet#Lokal ekonomi#Lokalt inflytande#NaturresurserSe webbinariet här »Webbinarium:
Lokala naturresurser – Men var hamnar pengarna?
Här hittar du alla artiklar, rapporter, webbinarier, poddar och bloggposter som handlar om lokalt inflytande.
Läs allt om lokalt inflytande här »