Debattartikel om behovet av mer handling i politiken – för hela Sveriges skull.

Ett ögonblick Terese Bengard, verksamhetschef på Hela Sverige ska leva
Du har tillsammans med Klas Fritzon skrivit en debattartikel om att det behövs mer verkstad i politiken – för hela Sveriges skull.
Kan du kort sammanfatta det viktigaste i artikeln?
Vi gillar såklart när politiker pratar om landsbygdsfrågor, men framförallt vill vi se fler beslut. I artikeln lyfter vi viktiga områden där Hela Sverige förväntar sig att nästa regering agerar. Vi föreslår också att nästa regering inför en modell för att integrera ett landsbygdsperspektiv i allt beslutsfattande, det som ofta kallas landsbygdsäkring. En undersökning vi gjort visar att en majoritet av de blivande riksdagspolitikerna tycker det är en bra idé. Det är mycket glädjande och vi hoppas att det kan bli verklighet redan i höst.
Varför skriver Hela Sverige ska leva debattinlägg av den här typen?
Det ligger i vår roll att peka på betydelsen av att landsbygdsfrågorna tar plats i valdebatten, men ännu mer på betydelsen av politiskt grovarbete mellan valen. Våra nationella politiker har stort inflytande över förutsättningarna att bo, ta del av välfärd och driva företag i hela landet – men ibland verkar vi behöva påminna dem om det.
Hur är det förenligt med Hela Sverige ska levas roll som partipolitiskt obunden organisation?
Vi är i alla sammanhang noga med att inte kritisera eller på något sätt särbehandla enskilda partier eller politiker. Men eftersom de frågor vi driver ofta är politiska till sin karaktär är det viktigt att lyfta fram det ansvar politiker i beslutsfattande positioner har. Vi riktar oss till politiken som kollektiv och den kommande regeringen – som har mandat att genomföra beslut – oavsett vilka partier som ingår i den.
Finns det risk att Hela Sverige ska leva bidrar till polarisering eller ökat politikerförakt genom att skriva den typen av inlägg?
Jag hoppas tvärtom att vi är en röst för ökad förståelse genom att vi trycker på vikten av att inte ställa platser mot varandra. Samtidigt ska vi fortsätta vara tydliga med att vi förväntar oss mer av de som styr. Precis som med jämställdhetsarbetet är det viktigt att uppmärksamma olikheter och skapa likvärdiga förutsättningar också för olika platser. Det stora avtrycket vi gör är ändock genom våra tusentals utvecklingsgrupper som år efter år bidrar med framtidstro och att landet håller samman. Kanske tar våra politiker det engagemanget för givet ibland.
Läs hela debattartikeln: Partiernas landsbygdspatos ekar tomt.