Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Artikel
Årets lokala utvecklingsgrupp 2022.

Hela Sverige ska leva Värmlands län nominerar Skildra.

 

Hela Sverige ska leva Värmlands län nominerar Skildra till Årets lokala utvecklingsgrupp 2022.

I hjärtat av de värmländska skogarna så bor fem färgstarka eldsjälar med ett brinnande intresse för berättande, spel och historia. Med sitt säte i Munkfors så leder ungdomarna Samuel (24), Alma (23), Laban (21), Filip (25) och Thobias (24) arbetet inom föreningen Skildra. Mitt i det gamla bruksområdet från 1600-talet driver de, genom föreningen, en spelstudio där man skapar film, spel och VR-upplevelser, som med kulturhistoria och folksagor som verktyg försöker bygga broar mellan äldre och yngre. Med individuella bakgrunder från olika ställen runtom i Sverige har de samlats här I Värmland med målet att gräva där man står och visa på att varje liten by har berättelser värda att visas upp för en större publik.
Föreningen har genom grundaren Samuel Nilsson sedan 2018, då han 20 år gammal, inledde de sagoberättande arbetet, arrangerat publika kulturaktiviteter för ortsbor, sagostunder för barn, berättarcirklar för äldre och samtidigt digitaliserat allt material de insamlat från muntliga och skriftliga källor till bl.a. animerade kortfilmer som idag visas i de värmländska skolorna som pedagogiskt undervisningsmaterial. Allt detta då föreningen drivs av viljan att ta till vara på det lokala kulturarvet och med sin egna konstnärliga förmåga ”skildra” det för att nå en yngre generation.
Nu liksom tidigare har större delen av arbetet skett på ideell basis med målsättningen att en vacker dag kunna livnära sig på verksamheten. De fem ungdomarna arbetar, sedan ett år tillbaka, med bl.a. ett värmländskt peka och klicka spel under arbetsnamnet: Tidstrollet. Genom workshops och medverkan på ett antal kulturfestivaler har de låtit andra värmländska barn och unga få testspela deras speldemo som nu vankas att pitchas inför en jury spelinvesterare. Deras projekt har genom föreningen Skildra blivit finansierade av Region Värmland, lokala kommuner, studieförbund och stiftelser.
Dessa ungdomar med sin goda affärsidé och spännande vision har bevisat sig vara starka förebilder i sitt egna lokala samhälle. Föreningen de företräder har dessutom lyckats med konsten att koppla samman den yngre och äldre generationen, och med det gemensamma kulturarvet som utgångspunkt, skapa samhörighet och dialog mellan de två. Trots allt detta har deras resa bara ännu börjat. Här finns goda förutsättningar för ett verksamhetskoncept som kan komma att påverka sin samtid och de lokala samhällena i både stad som landsbygd. Föreningen Skildra visar genom sitt värmländska sagoberättande att hela Sverige kan och ska leva, och att bakom varje lite person och plats finns en spännande historia som väntas på att få berättas.

Vill du veta mer om den nominerade gruppen?
Läs mer här: https://www.facebook.com/skildra

Vinnaren kommer att presenteras på Hela Sverige ska levas höstmöte den 24 november.