Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

Agenda 2030 i praktiken.

 

Lokala utvecklingsgrupper i landsbygder har förutsättningar att gå i täten för en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar värld. Hela Sverige har en viktig roll i att inspirera och stimulera till hållbara bygder.

Under hösten fortsätter webbinarieserien om Agenda 2030 i praktiken – närmast om klimatfrågor och idéburet byggande. Webbinarierna arrangeras av Hela Sverige ska levas temagrupp Agenda 2030 tillsammans med  Studieförbundet.

Varmt välkommen!

 

28 september

Klimatkrisen gör att det skaver – vad gör man då?

Klimatkrisen pågår, det kommer rapporter om värmerekord och bränder i Europa, och sommarens väder i Sverige var stökigt. Det kommer närmare, men vad kan man egentligen göra?

Kanske har du lyssnat på Maria Wolrath Söderbergs sommarprat, som väckte tankar om det som skaver och hur ens egna val och vanor bidrar till klimatkrisen. Men att gå från vetskap till handling är svårt. Universitetslektor Elina Eriksson kommer att presentera forskning som rör känslor i relation till klimatkrisen, samt forskning hon har gjort i samarbete med Omställningsnätverket. Ur samarbetet har ett workshopmaterial tagits fram som kommer presenteras på webbinariet, som är en möjlig kreativ väg tillsammans med andra att börja närma sig skavet man känner.

Om Elina Eriksson

Elina Eriksson är lektor i människa-datorinteraktion med inriktning mot hållbarhet på KTH. Hennes forskning rör hållbara livsstilar och hur man kan ställa om till mer hållbara praktiker. Hennes forskning är ofta aktionsforskningsinriktad eller med designinterventioner, för att utforska hur man kan stötta omställning. I detta ingår att utveckla och utvärdera verktyg, allt från appar till workshopmetodik, som kan hjälpa till i att ställa om samhället. Hon undervisar också om kopplingen mellan IT och hållbarhet, samt bedriver forskning kring hur hållbarhet kan integreras i ingenjörsutbildningar.  

Länk till anmälan.

 

17 oktober

Att gå tillsammans och bygga hyreshus med dina bybor och vänner

Under de senaste tio åren har nästan allt byggande av flerbostadshus på landsbygderna skett i form av idéburet byggande, eftersom statens verktyg för bostadsförsörjning i hela landet inte fungerat på landsbygden och de små städerna.  Idag saknas 50 000 lägenheter på landsbygden.

I den lila orten Stavsjö i Nyköpings kommun i Södermanland gick byborna ihop för tio år sedan och bildade ett lokalt utvecklingsbolag, Kiladalensutvecklingsbolag AB. Syftet var att lösa ortens viktigaste fråga – fler hyresbostäder för en allt äldre befolkning. De har lyckats bygga 20 hyresbostäder i två etapper till Sveriges lägsta hyresnivåer i nyproduktion de senaste fem åren. Detta har medfört att fastighetspriserna har ökat och ett nytt småhusområde har tillkommit.

Stavsjö har i dag gått från en ort utan utvecklingskraft till en av Nyköpings kommuns utvecklingsnoder i översiktsplaneringen. Kiladalens utvecklingsbolag är nu föredöme och modell för grannorterna i Kolmården. Peter Eklund från Hela Sverige ska leva berättar hur de gjorde. Och hur de nu arbetar vidare när nuvarande regering upphört med det statliga investeringsstödet.

Om Peter Eklund

Peter Eklund, Styrelseledamot i Hela Sverige ska leva riks med ansvar för bostadsfrågan liksom styrelseledamot i Föreningen för Byggemenskap. Peter har hela sitt liv arbetat med samhällets strategiska framtidsfrågor. Som forskare och universitetslektor i regional planering på KTH under 70-talet. På 80-talet med teknikutveckling inom den privata sektorn. På 90-talet fram till 2020-talet inom offentlig sektor, både inom Sverige och för OECD. Oftast utifrån ett underifrånperspektiv.

Denna artikel uppdateras kommer att uppdateras med länk till anmälan senare. Informationen kommer också publiceras på Hela Sverige ska levas Facebook-sida.