Hela Sverige ska leva på Island.

I mars 2025 besökte Hela Sverige ska leva Island, för att sprida kunskap om verksamheten till bland annat makthavare och företrädare för civilsamhället. Deltog gjorde ordförande Irene Oskarsson, verksamhetschef Terese Bengard samt Sigrid Larsson från kansliet.
Sigrid Larsson sammanfattar:
”Syftet med resan till Island var att sprida kunskap om vår verksamhet inom Hela Sverige ska leva – till makthavare, allmänheten, civilsamhället samt till medlemmar i Landsbyggðin lifi (vår motsvarighet på Island och medlem i Hela Norden ska leva) och Föreningen Norden Island. Särskilt efterfrågat var att vi skulle dela med oss av hur vi i Sverige arbetar för att skapa förutsättningar att leva och bo i hela landet, samt hur vi jobbar med medborgardialog och samverkan. Resan har möjliggjorts genom delfinansiering från den Svensk-isländska samarbetsfonden.
Som en del av det svensk-isländska samarbetsåret deltog vi i en workshop i hybridformat i Reykjavik den 25 mars på eftermiddagen. Workshopen fokuserade på svenska exempel inom regional utveckling, deltagardemokrati och hållbar utveckling. Vi presenterade hur vår riksorganisation, länsavdelningar och lokala utvecklingsgrupper arbetar – vad som fungerar bra i Sverige och vad som kan utvecklas ytterligare. Efter presentationerna följde en frågestund.
Den 26 mars besökte vi Inrikes- och infrastrukturministeriet för att ta del av deras roll i lokal utveckling. Vi diskuterade hur de samverkar med kommuner och regioner samt deras arbete med regional planering, samtidigt som vi delade med oss av våra svenska erfarenheter. Vi träffade även Islands kommunförbund (Samband íslenskra sveitarfélaga) och fick höra om hur samverkan mellan kommunerna fungerar, bland annat inom de åtta regioner de är indelade i. Dagen avslutades med ett möte på Sveriges ambassad på Island.
Den 27 mars besökte vi Grindavik kommun, där vi träffade kommunföreträdare och representanter från civilsamhället. Innan jordbävningar, sprickbildning och vulkanutbrott hade kommunen nära 4 000 invånare. I dag bor cirka 80 hushåll kvar i området, och en medborgarrörelse har bildats av invånare som kämpar för att återbefolka och bevara Grindavik som samhälle.
Den 28 mars besökte vi kommunen Seltjarnarnesbær, belägen nära både huvudstaden och havet. Där fick vi ta del av hur kommunen arbetar i nära samverkan med sina invånare.
Den 29 mars gjorde vi ett historiskt nedslag genom ett besök vid Þingvellir nationalpark – platsen där det isländska Alltinget bildades år 930.”
Mer att läsa
- Läs Terese Bengards blogginlägg om besöket på Island.
Landsbyggðin lifi: Landlíf | Eflum byggð um allt land
Föreningen Norden Island: Svenska — Norræna félagið
Svensk-isländska samarbetsfonden
Government of Iceland | Ministry of Infrastructure
Icelandic Association of Local Authorities | Samband íslenskra sveitarfélaga
Hela Norden ska leva
Händelser och möten under resan
- 24 mars: Möte med Landsbyggðin lifi
- 25 mars: Möten och workshop med Landsbyggðin lifi och Föreningen Norden Island
- 26 mars: Möten med Inrikes- och infrastrukturministeriet, Samband íslenskra sveitarfélaga och Svenska ambassaden
- 27 mars: Studiebesök i Grindavik och Hveragerði
- 28 mars: Studiebesök i Seltjarnarnesbær
- 29 mars: Studiebesök, inklusive Þingvellir nationalpark
Korta fakta om Island
- Invånarantal: 389 444
- 27 av 62 kommuner har färre än 1 000 invånare
- 26 kommuner har mellan 1 184 och 5 247 invånare
- 8 kommuner har mellan 8 285 och 40 040 invånare
- Reykjavik är den största kommunen med 138 772 invånare
- Cirka 60 % av befolkningen bor i de fem största kommunerna
- Det offentliga ansvaret är fördelat mellan staten och kommunerna
- Island är självförsörjande på energi, kött och mejeriprodukter, men beroende av import i övrigt
- Island är inte medlem i EU, men är del av EES
- Island har varit med i NATO sedan starten 1949 men har ingen egen militär
- Cirka 12 000 ideella organisationer finns i landet (2023)