Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

Ung på landsbygden – utan pekpinnar från vuxenvärlden.

Sonnelie Magnusson från Leader Södra Bohuslän berättar om sitt sommarjobb som influencer för P4 Göteborg.

Vad händer när 25 ungdomar från landsbygder i hela Sverige får i uppdrag att dela med sig av sin vardag i sociala medier? Ganska mycket visar det sig. Under hashtagen #ungpålandsbygden har de publicerat ett färgstarkt vittnesmål om sin sommar.

– Till skillnad från kampanjer för turism och platsmarknadsföring har våra unga influencers varit öppna med allt – från stort till smått, det härliga i livet till dagarna då det inte händer så mycket, säger Julia Källestedt från Leader Södra Bohuslän.

Leader Södra Bohuslän står tillsammans med leaderområdena i Höga kusten, Sjuhärad och Östra Skaraborg bakom kampanjen som syftat till att stärka ungas bild av landsbygder. Inte genom pekpinnar från vuxenvärlden, utan genom att låta unga själva ge sin bild av hur deras vardag ser ut. Och resultatet är långt från den stereotypa uppfattning som många vuxna har om livet som ung i landsbygder. Som att unga bara väntar på att flytta till stan, eller att de saknar sysselsättning.

– Frågar man unga själva visar de upp en bild som är mycket mer diversifierad, med olika framtidsplaner, fritidsintressen, åsikter och vardag. De visar både varför de trivs på platsen där de bor och har många idéer om hur den kan utvecklas till en plats där unga hörs, trivs och kan påverka ännu mer, säger Julia Källestedt.

Stort intresse att vara med

Även om Instagram ofta förknippas med förskönande filter och en ständig jakt på likes har kampanjen mer handlat om att bredda berättelsen om unga i landsbygder. Ett ovanligt förhållningssätt, som visade sig falla i god jord också hos de unga. I Leader Sjuhärad var det till exempel 50 sökande till de fyra platserna.

Det stora intresset gjorde att urvalsprocessen blev en utmaning. Först gjordes en sortering utifrån faktorer som geografisk spridning, ålder och kön. Men också därefter fanns betydligt fler sökande än platser.

– Gallringen blev tuff och slutade med att vi fick säga nej till många duktiga. I Sjuhärad ställde vi inte krav på att de som sökte skulle ha inarbetade konton eller många följare, utan det viktigaste var att de hade en bra idé. Vi ville helt enkelt att de skulle göra sin grej. En av de vi anlitade hade till exempel precis flyttat från Göteborg till Rydal – och hon ville skildra sin första sommar i bygden, säger Mathias Melo från Leader Sjuhärad.

Olika upplägg

De som slutligen blev anlitade var mellan 13 och 25 år och fick förutom lön också delta på digitala träffar – bland annat en halvtidsträff med feedback och tips & trix. Kampanjen hade genom de fyra leaderområdena en nationell kappa, men också lite olika upplägg. I Sjuhärad använde ungdomarna sina egna konton, medan dom i Höga kusten hade ett gemensamt. Just det gemensamma kontot har i vissa fall fyllt en viktig funktion.

– Jag vågade skriva saker på @ungihpogakusten som jag inte skulle skriva på mitt eget konto för att jag skulle vara rädd att mina kompisar skulle tycka ”vad tror hon att hon är!”. De som följer kontot blev som en community, som man kunde prata med och inspireras av, säger en influencer i utvärderingen.

Mycket talar för att kampanjen återkommer nästa sommar. Men du som inte vill vänta kan fortfarande ta del av inläggen från Vendela, Fritz, Astrid, Markus och Julia och alla andra under hashtagen #ungpålandsbygden på Instagram.