Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet

I små orter skapas stora pengar.

 

Var finns det svenska näringslivets bas egentligen? Tittar vi på var börsbolagen har sina säten är det lätt att tro att allt stort kapital kommer från Stockholm. Men ser vi på var värdena produceras så dyker helt andra ortsnamn upp på kartan: Braås, Markaryd, Malmberget, Lilla Edet, Porjus…

Ibland får man en känsla av att storstäderna håller resten av landet under armarna. När finanssektorns aktörer talar hör vi ofta pratet om Stockholm som landets ekonomiska motor. Men tittar vi närmare på stora bolag visar det sig ofta att deras kärnverksamhet bedrivs i små orter.

Kiruna, Gällivare och Pajala är alla kommuner med under 25.000 invånare. Men här produceras miljontals ton järnmalm varje år. Det mesta av den vattenkraft som är stommen i vår energiförsörjning produceras långt från de delar av landet där energin konsumeras.

Det är på landet man gör riktiga pengar. Och – den här typen av verksamheter ligger där de ligger och flyttar inte på sig. Vattenkraftverk går liksom inte att flytta.

Huvudkontor och administration kan flyttas från Stockholm till Helsingfors med ett penndrag. Men ett kraftverk eller en gruva ligger där det ligger.

Men det är inte bara gamla klassiska svenska tunga näringar det handlar om. Även bland personal- och kunskapsintensiva verksamheter hittar du huvudkontor i mindre samhällen.

I Småland finns hela det svenska värmepumpsundret med företag som NIBE, IVT och CTC som placerat Sverige i världstoppen när det gäller uppvärmning med förnybar energi. NIBE med bas i Markaryd har gått från en smedja till en börsnoterad koncern med 13.000 anställda. Men basen och huvudkontoret är kvar i Markaryd.

– Det går att komma från en liten ort och ändå lyckas, säger VD Gerteric Lindquist.
– Många har undrat om det verkligen är möjligt att expandera så här mycket med Markaryd som bas, men det är i själva verket en del av vår framgång.

– Det vore förödande för oss att lämna. Företag betyder väldigt mycket för mindre orter och tvärtom. I Markaryd har vi 1 000 anställda och det bor ungefär 4 000 personer här. Det är betydligt svårare att få den känslan i större städer. Vi har haft tur att kunna expandera till mindre orter, bland annat i Finland och Tyskland, där vi sett samma typ av känsla växa fram.

Idag är lokaler och mark i storstäderna för dyra för annat än detaljhandel och huvudkontor.

Dessutom kan det kosta flera gånger mer att leva i en stor stad jämfört med i en liten ort och det driver upp lönekostnaderna.

Ett annat skäl till att företag väljer mindre orter är personalen. I en mindre ort blir relationen ofta tätare. Människor stannar kvar längre och blir duktigare på sitt jobb.

I takt med att digitaliseringen ökar, minskar de fysiska avståndens betydelse och små orter framstår allt mer som smarta platser att investera i.

Härjedalens största privata arbetsgivare är världens största callcenterföretag – Sykes. Facebook byggde sin första serverhall utanför USA i Luleå. Amazon tittar på att bygga i Katrineholm. Älmhult stärker sin roll som IKEAs nav.

För en del år sedan var det populärt att flytta verksamheter till lågkostnadsländer. Nu inser allt fler att det är mycket enklare att flytta till lågkostnadsdelen av Sverige istället. Landsbygden.