Fria metoder – Brainstorm.
Skriv upp alla deltagares förslag på tavlan, ett stort papper eller på post-it-lappar. Alternativt kan deltagarna själva skriva ner sina idéer på lösa lappar eller ett stort papper. Under brainstormingen ska inte några förslag avfärdas utan uppmuntra istället deltagarna till så många idéer som möjligt. Allt är på det här stadiet genomförbart, uppmuntra dem att tänka stort även om det kan tyckas som om de kommer med förslag som är helt ogenomförbara. När brainstormingen är klar kan du tillsammans med gruppen kategorisera förslagen genom att dela in dem i olika grupper för att få en klarare översikt över vilka förslag/idéer som producerats. Om ni är ute efter att arbeta fram förslag kan du nu leda en omröstning där varje deltagare får rösta på ett förslag som han eller hon tycker är bäst från brainstormingen. Det förslag som fått flest röster är det förslag som gruppen kommer att arbeta vidare med.
Läs mer om för- och nackdelar med metoden här: http://sodratornet.se/artikel/brainstormning/
Tips ifall brainstormen inte funkar:
Undvik diskussioner. I diskussioner händer det lätt att alla bara försvarar det de tror på och ingen kommer med något nytt.
Utvärdera inte. Se till att ingen kritiserar en idé eller startar en lång diskussion om varför den inte går att genomföra. Varje idé bör skrivas ner, hur tokig den än verkar vara.
Sätt inga gränser. Besynnerliga och ovanliga idéer bör inte bara tillåtas – utan uppmuntras. Ju vildare idé, desto bättre. Kreativitet uppstår när tanken får fritt spelrum.
Strunta i rang och hierarki. Ingen kommer att diskutera fritt på ett möte där de måste imponera på någon annan. Därför ska alla ha samma rang under en brainstorm.
Ofta behöver man få ur sig alla sina vanliga och ganska fyrkantiga tankar, innan de riktigt bra och kreativa kommer. Stressa därför inte en brainstorm, utan ge tid till att fundera en stund tyst för sig själv också.
Om det är segt att komma igång kan du be att alla vänder sig till den som sitter närmast för att komma fram till sju bra tankar. När alla fått fundera lite i par, kan man återgå till brainstormen, som förhoppningsvis kommer igång då. Som alternativ till ”Brainstorm” kan man använda ”Tvärtom-metoden” som också finns beskriven här på hemsidan.
Efter en ”Brainstorm” kan det vara aktuellt att sortera upp alla förslag i olika kategorier enligt PMI-metoden. PMI står för Plus, Minus och Intressant. Plus är bra saker, minus är dåliga saker och Intressant innebär ”hör kanske inte riktigt hit men är värt att tänka på”, eller har kanske varken plus eller minus.
När
Övningen passar för att ge en grund för att initiera en bred diskussion om ert ämne och hur ni ska gå till väga.
Hur lång tid
Det beror på gruppen storlek, men avsätt minst en timme så att diskussion verkligen hinns med. Beroende på frågans omfattning kan man ägna flera timmar åt brainstorm.
Resultat
Gruppen får fram förslag och idéer att arbeta vidare med. Det är också en möjlighet att hitta kreativa och annorlunda lösningar på problem.
För hur många
Passar alla grupper.