Hela Sverige
Blogg15 februari, 2023

Snabba tips från hela Sverige, vecka 7.

Följ Hela Sveriges omvärldsbevakning för att få koll.

Blev apoteken fler eller färre i landsbygder efter avregleringen av apoteksmonopolet 2009? Om det och mycket mer kan du läs om i veckans omvärldsbevakning.

FEM SNABBA:

BESK MEDICIN. När apoteksmonopolet avreglerades 2009 blev det möjligt att öppna apotek var som helst i landet. Men, vad hände egentligen?

Så förändrades tillgång till apotek i svenska kommuner – Jönköping University (vertikals.se)

 

BESLUT OM BILAR. Kommande EU-beslut riskerar att göra det längre mellan bilverkstäder i landsbygder.

Debatt: En bortglömd samhällsservice som hotas i glesbygd (vk.se)

 

160 SKÄL ATT FIRA. Förra veckan lyfte vi de utmaningar som många lanthandlare står inför. Men vissa har anledning att fira.

Lanthandlar tvingas stänga – men Grinstads firar 160 år – P4 Väst | Sveriges Radio

 

ÄR DU EFTERLYST? Forskningsinstitutet Nordregio söker unga människor som vill bidra till att göra landsbygder mer attraktiva. Ta chansen!

Open call for participants – Nordregio projects

 

PERSPEKTIV PÅ BOENDE. Boendefrågorna är en av de stora landsbygdsfrågorna – men finns verkligen den typ av boende som människor efterfrågar?

Kvifor ikkje lage småbruk når det er småbruk folk vil ha? – Ruralis

 

TILL SIST:

LYSSNA & LÄS. Denna vecka har vi frågat landsbygdsforskaren Patrik Cras om vad som inspirerar honom i förståelsen av landsbygder. Nu utmanar han oss att använda både ögon och öron för att reflektera över ungas vardag i landsbygder.

”Vid ett besök på biblioteket nyligen snubblade jag över boken ”Livet på landet förr – Barn och ungdom”. Det är en bok med bilder som inspirerar till reflektion över vad som är tidlöst och vad som är specifikt för olika uppväxtgenerationer. Bläddra dig gärna igenom boken med samtidens musikaliska landsbygdsskildringar i öronen. Gärna ”Polers” med Hooja och ”Heime” med norska Synne V. Komplettera med ströläsning i Christer Alvedals doktorsavhandling ”Förhöjd vardaglighet” – som bland annat lyfter storheten i en bussutflykt till grannortens Dollarstore. Hur förhöjs vardagen i din generation, där du bor?”

 

Förbered dig:

Låna boken ”Livet på landet förr – Barn och ungdom”:

LIBRIS – Livet på landet förr (kb.se)

Ladda ned Christer Alvedals doktorsavhandling ”Förhöjd vardaglighet”:

Förhöjd vardaglighet: Unga på landsbygden gör vardag — Lunds universitet

Leta fram ”Polers” med Hooja och ”Heime” med Synne V.

Lycka till!

 

Omvärldsbevakningen från hela Sverige ger dig ett snabbspår till kunskap om Sveriges landsbygder. Vilka beslut fattas? Vilka insikter kan forskningen ge oss? Och vad kan vi lära av praktiken? Perspektivet är brett och utgår från en systematisk bevakning av media, politik och samhälle.