Hela Sverige
Artikel30 maj, 2016

För ett land i balans – Hela Sverige ska leva!

 

Ett land i balans, en stark och entusiastisk vilja att driva landsbygdsfrågor vidare och en större förståelse för skillnaden mellan stad och land, urbanisering och normernas betydelse – det är vad 750 deltagare i Landsbygdsriksdagen 2016 tar med sig hem efter tre intensiva dagar på Gotland.

Landsbygdsriksdagen 2016 arrangerades av Riksorganisationen Hela Sverige ska leva och Hela Sverige ska leva Gotland och hölls den 27-29 maj. Den har hållits nästan vartannat år sedan 1989 och är nu Europas största mötesplats för landsbygdsutveckling.

På Landsbygdsriksdagen 2016 utformades innovativa, utmanande och banbrytande idéer på hur hela landet kan utvecklas, säger Staffan Nilsson, en av Hela Sverige ska levas ordförande.
Dessa idéer borde våra politiker och andra beslutsfattare ta på allvar. Utan landsbygden kan inte staden överleva, så enkelt är det, säger Åse Classon, också ordförande för Hela Sverige ska leva.
Att stad och land behöver varandra och bidrar lika mycket till hela Sverige – bara på olika sätt – var en röd tråd under Landsbygdsriksdagen på Gotland.

Vi har lyckats med vårt uppdrag att stärka de som arbetar för ett land i balans och som vill att landsbygdens betydelse lyfts fram. Många lokala medier har visat stort intresse för evenemanget och deltagarna – men vi undrar var de nationella medierna höll hus? Är landsbygden inte relevant för dem? undrar Terese Bengard, verksamhetsledare på Hela Sverige ska leva.
Landsbygdsriksdagen attraherade några av Sveriges mest kända och kontroversiella opinionsbildare. Alice Teodorescu, politisk redaktör för Göteborgs-Postens ledarsida, Birger Schlaug, debattör och före detta språkrör för Miljöpartiet, mediepersonligheten Staffan Dopping och SR:s Annelie Lanner var några som dök upp på Landsbygdsriksdagens scen.

Deltagarna bjöds dessutom på det bästa av Gotland i form av inspirerande temaresor till öns landsbygd och mat lagad av gotländska råvaror.

Vi har visat de delar av Gotland som gärna hamnar i skuggan av Visby och Almedalsveckan. Precis som hela Sverige består Gotland av tätort och landsbygd och vårt uppdrag var att visa båda sidorna. Landsbygdsriksdagen gav oss mycket att bygga vidare på för att hitta den gotländska balansen, säger Malena Bendelin, projektledare för Landsbygdsriksdagen på Gotland.

 

Kontakt

Staffan Nilsson, ordförande, Hela Sverige ska leva

Tfn: 070 578 00 22, e-post: staffan.nilsson@helasverige.se

Åse Classon, ordförande, Hela Sverige ska leva

Tfn: 070 581 35 50, e-post: ase.classon@helasverige.se

Terese Bengard, verksamhetsledare Hela Sverige ska leva

Tfn: 070 295 21 25, e-post: terese.bengard@helasverige.se

Malena Bendelin, projektledare Landsbygdsriksdagen 2016

Tfn: 070 241 00 97, e-post: malena.bendelin@helasverige.se

 

 

För mer information:

Linn Hjort, kommunikatör Hela Sverige ska leva

Tfn: 070 233 21 07, linn.hjort@helasverige.se

 

landsbygdsriksdagen.se

helasverige.se

Facebook.com/HelaSverige

Facebook.com/Landsbygdsriksdagen2016

Twitter.com/HelaSverige

Instagram.com/helasverigeskaleva

#Landsbygdsriksdagen