Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Pressmeddelande

Grattis, Kiladalens Utveckling AB – Årets lokala utvecklingsgrupp 2016

 

Kiladalens utvecklingsbolag i Stavsjö, Södermanlands län har valts av Hela Sverige ska levas utmärkelsekommitté till Årets lokala utvecklingsgrupp 2016.

Kommittén motiverar sitt val så här:

Kiladalens Utveckling AB har tagit ett mycket innovativt helhetsgrepp på utvecklingen av sin bygd. De har startat upp Sveriges första digitala lanthandel och är motorn bakom en servicepunkt i byn med bland annat SFI-undervisning och sjuksköterskemottagning och planen är att bygga hyresbostäder i anslutning till punkten. Helhetssynen och de nya idéerna kring service utmärker denna ambitiösa grupp.

– Det är bra för en bygd att det man gör uppmärksammas – det är stimulerande för dem som arbetar och har ett väldigt viktigt symbolvärde för alla runt omkring. Vi är många som driver detta tillsammans och man ska inte underskatta den kraft som kan mobiliseras i ett modernt samhälle, kommenterar Gunnar Casserstedt, vd för Kiladalens Utveckling AB.

Denna spännande grupp startade för två år sedan Sveriges första digitala lanthandel där bybor kan hämta beställd mat med hjälp av en kod till en digitalt styrd affär med kyl och frys. Den innovativa lanthandeln ligger centralt i ett föreningshus. Över 40 personer som är 55+ sköter underhållet av föreningshuset och av Stavsjögården – en före detta skola som ägs av bolaget och där olika former av service har samlats. Arbetet skapar fin energi och leder bygdens utveckling uppåt i en positiv spiral.

Nu planeras bygge av nio hyresrätter i närheten av Stavsjögården. Med så väl utbyggd service i närheten finns det god chans att det kommande bostadsområdet ses som mycket attraktivt.

– När vi startade utvecklingsbolaget var det ett ganska okänt fenomen, men trots att myndigheter knappt visste vad det var lyckades vi rekrytera över 80 aktieägare – både enskilda, företag och familjer. Det bor 6-700 familjer här så det är nästan tio procent som engagerat sig och satsat pengar. Det blev grundstenen till en dynamik som ingen hade drömt om, säger Gunnar Casserstedt.

Årets lokala utvecklingsgrupp delas ut sedan 1986, sedan 1993 av Hela Sverige ska leva. I utmärkelsekommittén finns Anita Brodén, f d riksdagsledamot, Thage G Peterson, f d talman och författare, samt Isabelle Axelsson, #ungapålandsbygden. Utmärkelsen samt 10 000 kronor delas ut vid Hela Sverige ska levas Förenings- och höstmöte.

Press är välkomna att delta på utdelningen av utmärkelserna Årets lokala utvecklingsgrupp och Årets kommun under Hela Sverige ska levas Förenings- och höstmöte.

Datum: 1 december

Tid: 11.15-12.30

Plats: Park Inn by Radison Blue, Uppsala

 

KONTAKT

Gunnar Casserstedt, vd Kiladalens Utveckling AB (svb)

Tfn: 073 068 37 00, e-post: gunnarcasserstedt@hotmail.com

Linn Hjort, kommunikatör Hela Sverige ska leva

Tfn: 070 233 21 07, e-post: linn.hjort@helasverige.se

Ulrik Strömberg, handläggare Hela Sverige ska leva

Tfn: 070 641 44 14, e-post: ulrik.stromberg@helasverige.se