Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Pressmeddelande

Här är de nominerade till Hela Sveriges Stora Land-stipendium

 

Nomineringarna till Hela Sveriges Stora Land-stipendium har strömmat in. Bland de hundratals förslag som kommit har juryn från tidningen Land och Riksorganisationen Hela Sverige ska leva utsett sex finalister. Vinnaren koras under Landsbygdsriksdagen på Gotland 27-29 maj.

 

Här är kandidaterna:

Kandidat 1: Lina Hultgren och Eva Andersson, Killhult
Duon har tagit Lina och Evas lanthandel ett steg längre. Med tävlingar, närproducenternas dag, matkassar och grillkvällar har de blivit navet i bygden. Deras matkasse-koncept säljer de också till andra butiker. De är navet i bygden.

Kandidat 2: Lisa Blochmann, Fårö
Lisa driver inte bara Sylvis Döttrar café och bageri där hon skapar ett 30-tal jobb till traktens ungdomar. Hon fick också Fåröborna att skänka närmare en halv miljon så att de kunde öppna en förskola. Hon hjälper flyktingarna på asylboendet att komma in i samhället och driver frågan om att starta ett äldreboende på ön.

Kandidat 3: Victoria Törnqvist, Bjursås
Victoria förvaltar och lär ut en värdefull kunskap om vårt kulturarv till en ny generation. Hon har skrivit tre barnböcker och ordnar många prova på-aktiviteter, bland annat ystning, mesekokning och tovning. Victoria gör historien levande med sitt engagemang för gammalt hantverk och livsstil. Med sina får håller hon det flerhundraåriga Finnmarkshemmanet öppet.

Kandidat 4: Tomas Westerberg, Juoksengi
Tomas är eldsjälen som får ett 50-tal invånare att engagera sig i det dubbla nyårsfirandet vid den finsk-svenska gränsen, simtävlingen över Torne älv där man startar i Finland på lördagen och går i mål i Sverige på fredagen (!), han får också folk att engagera sig i firandet av midvintersolståndet.

Kandidat 5: Lennart Lundgren, Timmersdala
Lennart är engagerad i allt som har med landsbygdsutveckling att göra: Skolan, fiberutbyggnad, räddningen av vårdcentralen och utvecklingsgrupper. Kommunalrådet kallar honom Mr Timmersdala. Dessutom gör han en stor insats för folkhälsan för invånarna i Timmersdala och har varit med och tagit fram en bok om Timmerdalas historia.

Kandidat 6: Tomas Harrysson och Daniel Uppsäll, Virestad
Duon startade en friskola när kommunen la ner den kommunala skolan och senare även förskolan. Grannkommunen fick också hjälp och ingår nu i Virestad Friskola. Ambitionen att höja kvaliteten på skolmaten gav senare också resultat i form av ett nära samarbete med lokala leverantörer och ett ekologiskt tänkande och matföretaget Guldkant AB. Det innebär att skolan, äldreomsorgen och även asylboendet fått en guldkant i tillvaron.

 

För mer info, kontakta:

Carina Löfgren, chefredaktör Land

Tfn: 070 333 01 39

Terese Bengard, verksamhetschef Hela Sverige ska leva

Tfn: 070 295 21 25

Estelle Ejdeholm, förlagsredaktör och ansvarig utgivare LRF Media

Tfn: 073 644 64 97