Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Artikel
Årets lokala utvecklingsgrupp 2023.

Hela Sverige ska leva Blekinge län nominerar Nässelfrossa.

En bild från ett event från en Nässelfrossavecka. Konstnären och målaren Kim Demåne, målar en hel husgavel vid tre tillfällen i realtid under veckan. Huset lyser nu upp gatan för alla som färdas på denna in- och utfartsväg inne i Olofström.
 

Om verksamheten

Föreningens verksamhet består av att samordna ett stort antal evenemang till en åtta dagar lång kulturvecka dagarna efter midsommar, v 26. Ett programblad trycks och distribueras till ca 15 000 hushåll i Olofström och omgivande kommuner. Annan marknadsföring görs också. Ett viktigt redskap är hemsidan, där man bokar biljetter till kulturveckan, registrerar sig som medlem, kan ta del av stadgar och protokoll samt får veta vad som i övrigt är på gång i föreningen. Kommunen bidrag årligen med 200 tkr.

Nässelfrossas namn kommer från Harry Martinsons ”Nässlorna blomma”. Harry föddes i kommunen och levde sin barndom här, på många olika ställen som sockenbarn. År 2024 är det 50 år sedan han fick Nobelpriset i litteratur och 120 år sedan han föddes. Både kommunen, Nässelfrossa och Harry-Martinson-sällskapet med flera kommer att uppmärksamma jubileumsåren på olika sätt.

Text hämtad ur föreningens info:
”Nässelfrossa – kulturveckan i västra Blekinge, som liksom nässlan retar, bränner, men också är matnyttig och hälsosam, en vecka då man frossar i kulturupplevelser” …
”Hela bygden sjuder av aktivitet och här finns något för alla: musik och måleri, byggnadskonst och kulturarv, cirkus och trolleri, släktforskning och broderi, utflykter och vandringar, historia och historier! De småskaliga, genuina evenemangen är av hög kvalitet och målet är att lyfta fram det lokala, rika kulturarvet och därigenom manifestera bygden som ett intressant besöksmål.”

Det bästa sättet att skaffa sig en uppfattning av aktiviteterna under året är att titta i programbladet. Här bifogas en länk direkt till årets upplaga: https://nasselfrossa.se/program/. Åren före pandemin hade man ca 5 500 besök under veckan. Förra året ca 4 000 besökare.

Länsavdelningens motivering:
Nässelfrossa har genom sitt idoga arbete och genuint lokala förankring bland bygdens föreningar och folk kunnat visa att även landsbygden kan presentera ett rikt kulturinnehåll för många människor. Detta sker med relativt små medel och har gynnat aktiviteter bland många av ortens föreningar och mindre företag. Ett bra initiativ för kulturell landsbygdsutveckling.

Vill du veta mer om den nominerade gruppen?
Läs mer här: www.nasselfrossa.se

Vinnaren kommer att presenteras på Hela Sverige ska levas höstmöte den 23 november.