Hela Sverige
Artikel20 november, 2023
Årets lokala utvecklingsgrupp 2023.

Hela Sverige ska leva Kronobergs län nominerar Offensiva Åseda.

 

Om verksamheten

Det är en förening som vill engagera sig för samhället på många olika sätt. Föreningen kom igång genom att man tog tag i samhällets intresse för att få ett badhus. Idag äger och driver man Hälsans hus i Åseda via ett bygdebolag, som ägs av företag och invånare med koppling till Åseda. Halsans Hus i Åseda heter man på Facebook.

Ett badhus med 25 meters bassäng, Rehab-bassäng, barnbassäng, gym samt senare även bubbelpool. Hälsans hus i Uppvidinge drivs som ett aktiebolag och ägs som ett dotterbolag av Åseda Centrumfastigheter AB. Åseda Centrumfastigheter ägs av ca 500 medborgare, föreningen Offensiva Åseda samt ortens företag.
Företagen betalar varje år för en badbiljett till sina anställda oavsett om de badar eller inte.
Badhuset är på detta sätt unikt eftersom det drivs av ett privat och med stora ideella insatser. Drift sköts till stor del ideellt av samhällsföreningen, vilket uppmärksammades på riksnivå då det var ett reportage i SVTs nyhetsprogram Rapport. Större delen av alla badhus i Sverige drivs av kommunerna men inte i Åseda.

Man svarar för driften av ställplats Björåkra för husbilar ihop med ortens Hockeylag. I samband med ortens största festlighet Olsmässan arrangeras även en Karneval. Ansvarig för karnevalen är Näringslivsgruppen inom Offensiva Åseda
Samhällsföreningen är även delaktig på olika sätt vid Olsmässan genomförande. Ansvarig för Olsmässan är Åseda If. (Olsmässan är en tradition under mer än 110 år)

Föreningen har tagit initiativ till en mycket aktiv grannsamverkan och svarar för driften i Folkets Hus. Åseda Folkets Hus Facebook. Här finns också en aktiv lokal biograf.

Man håller i Natur och Kulturrundan. Kulturen har man också arbetat med genom att försköna stationsparken i Åseda. Senaste projektet (under 2023) som samhällsföreningen skapat är en upprustning av det unika järnvägs spårkorset (Korsning mellan smal- och normalspårs järnväg). Spårkorset finns nu placerat mitt i samhället vid järnvägsparken. Vid sidan av spårkorset finns en informationstavla med text och bild hur järnvägarna kom till samhället.

Ballongkraften, Jan Hellings bok från början 2000-talet är en bok som beskriver samhällsutvecklingen i Åseda samt hur viktigt det är med eldsjälar i samhället.

Länsavdelningens motivering:
Offensiva Åseda är en samhällsförening som har haft förmåga att förverkliga ortens visioner och bibehålla intresset under lång tid. Föreningen bildades redan 1996. Man har haft viljan att ta sig ann riktigt stora uppgifter, som Hälsans Hus och har lyckats på ett osedvanligt imponerande sätt. Många i Åseda har engagerat sig genom åren.

Vill du veta mer om den nominerade gruppen?
Läs mer här:
https://offensivaaseda.wordpress.com/bakgrund/

https://m.facebook.com/p/Offensiva-%C3%85seda-100064682137837/

Vill du veta mer om utmärkelsen Årets lokala utvecklingsgrupp?
Läs mer här: https://www.helasverige.se/arets-lokala-utvecklingsgrupp/

Vinnaren kommer att presenteras på Hela Sverige ska levas höstmöte den 23 november.

#Årets lokala utvecklingsgrupp