Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Artikel
Årets lokala utvecklingsgrupp 2023.

Hela Sverige ska leva Västerbotten nominerar Överklintens Byaförening.

Om verksamheten och motivering

Överklintens byaförening – som inte bangar för stora projekt.
1946 plockade byborna i Överklinten ner Folkets Hus i den nedlagda gruvbyn Laver och satte upp den i Överklinten. De har också renoverat byns kvarn och förvandlat den till en populär restaurang och hotell.

Listan över investeringar som gjorts för att öka trivseln i byn kan göras lång, vad sägs om lekpark, bastuflotte, grillkåta, bagarstuga och den senaste i raden är skapandet av ett sommarkafé.

Föreningen har gjort sig kända för arrangemanget Grunkor & Mojänger som 2023 genomfördes för 23 gången. Här visar man upp bilar och andra fordon och maskiner som samlats bakom ladugårdar och utedass.

En annan återkommande aktivitet är konferensen Jämmerdalen. Det började 2018 som en paneldebatt kring landsbygdsfrågor och har utvecklats till en tvådagars hearing kring aktuella frågor. 2022 var temat energi. 2023 pausade man evenemanget men siktar på att genomföra det igen 2024.

Föreningen har ett nära samarbete med alla andra föreningar på orten och kommunen använder dem ofta som ett bollplank i olika frågor. Föreningens ordförande Inge Lindström sitter i Hela Sverige ska leva Västerbottens styrelse och är aktiv i olika projekt som föreningen driver. Hela Sverige Västerbotten finns också med som medarrangör till Jämmerdalen.

Gruppen inspirerar genom det kraftfulla engagemanget där det verkligen blir verkstad av alla idéerna, som sedan smittar av sig till andra grupper.

Vill du veta mer om den nominerade gruppen?
Läs mer här: https://www.facebook.com/groups/274221533746396

Vinnaren kommer att presenteras på Hela Sverige ska levas höstmöte den 23 november.