Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Artikel

Hela Sverige ska leva Västmanlands län nominerar Jädersbruksvänner.

Det är de hårt arbetande människorna i föreningen Jädersbruksvänner som gör allt detta möjligt, de har utvecklat förening och besöksområde sedan 1997 genom långsiktiga planer och ett tydligt syfte med verksamheten. På vagnen ser vi Eva, Maggan, Ingela, Kjell mfl som sköter kolbullegrillen under de årliga Jädersbruksdagarna.

Hela Sverige ska leva Västmanlands län nominerar Jädersbruksvänner till Årets lokala utvecklingsgrupp 2022.

Föreningen Jädersbruksvänner föddes 1997 och består av ca 200 medlemmar. Gruppen finns ca 4 km väster om Arboga längs Arbogaån vid det anrika Jädersbruk, mitt i Västra Mälardalen.

De jobbar inom område maskin, historia och miljö:
– Maskingruppen renoverar gamla saker som de sedan visar upp i sina utställningar.
– Historiegruppen söker den gamla historien om Jädersbruk och bygger utställningar.
– Hantverksgruppen syr, väver och jobbar brett med olika typer av hantverk. Vi hittar även smedjan i denna arbetsgrupp.
– Miljögruppen håller området fint för besökare.

Föreningens huvudsyfte är att visa alla hur en levande bruksmiljö kan ha sett ut förr i tiden samt att ge alla intresserade möjlighet att studera och praktisera gamla tiders tekniker.
De sprider budskapet om Jädersbruk och sin verksamhet via olika media, där de årliga Jädersbruksdagarna ingår som en viktig del. De arbetar för att bevara aktiviteter och miljö kring det anrika bruket, vilka skall spegla utvecklingen århundrade för århundrade. Deras ”röda tråd” sträcker sig från 1500-talets vapensmedjor till dagens datoriserade och mekaniserade tillvaro.

Arbetet med att skapa en samlingsplats för kultur- och historieintresserade är generellt det viktigaste arbetet de gör för hemorten. Några konkreta exempel som de jobbat med under 2021:
– Uppförande av ett konstverk i form av en smed i trä som står i sin enkla smedja invid Arboga ån. En installation som visar hur de historiska smedjorna såg ut på 1500-talet
– Årensning där de rensat en av vattenrännorna som rann förbi vattenhjulet vid smedjan. Försköning av miljön längs ån där förbipasserande fikar, fiskar eller bara insuper historiens vingslag.
– Framtagning av en gemensam broschyr för fem lokala aktörer som ökar deras samverkan och ger besökarna en helhetsbild av vad Jädersbruk har att erbjuda.

Länsavdelningens motivering:
Deras bredd och motivation. Hela deras verksamhet grundas på lokal utveckling och en levande landsbygd. Trots pandemin så har Jädersbruksvänner lyckats genomföra ett gediget och brett arbete med och för er förening som gagnar bygden.

Vill du veta mer om den nominerade gruppen?
Läs mer här: www.jadersbruksvanner.se
Https://www.facebook.com/jadersbruksvanner/

Vinnaren kommer att presenteras på Hela Sverige ska levas höstmöte den 24 november.