Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Pressmeddelande

Kalmar är Årets kommun 2019.

 

Stort grattis till Kalmar kommun, som valts till Årets kommun 2019.

Juryns motivering:

Kalmar kommun visar återigen (senast år 2008) att långsiktigt och genomtänkt arbete lönar sig. Satsningar på barn, ungdomar och äldre gör det lättare för alla att bo på landsbygden, och medfört att befolkningen på landsbygden har ökat. Ett enkelt och bra instrument har varit att satsa på så kallad Bygdepeng vilket ger mycket verkstad för lite pengar.

Mottot för kommunen är att tillsammans göra Kalmar kommun ännu bättre för alla, att utveckla hela kommunen, inte bara staden. Som ett led i detta satsar kommunen bland annat på bygdepeng, servicepunkter, fiberutbyggnad, bostäder på landsbygden och sänkta biljettpriser i kollektivtrafiken.

– Vårt arbete bygger på dialoger och jag träffar både byalag, föreningar och företag flera gånger i veckan. Jag blir bjuden på styrelsemöten och jag träffar skolelever. Jag får veta vilka utmaningar man har och vad som gäller, säger kommunens landsbygdsutvecklare, Jonas Svendsén som berättar att de är stolta över utmärkelsen.

– Det är både hedrande och jättekul. Ett kvitto på att vi är på rätt väg, att vi inte bara snackar utan försöker göra verkstad, säger Jonas Svendsén.

Utmärkelsen delas ut på Hela Sverige ska levas höstmöte den 27 november 2019.

Utmärkelsen Årets kommun har delats ut sedan 1984. Sedan 1993 står Hela Sverige ska leva bakom utmärkelsen. I utmärkelsekommittén finns Staffan Bond, före detta verksamhetschef för Hela Sverige ska leva, Sofie Skalstad, #unga, Terese Bengard, verksamhetschef Hela Sverige ska leva och Ulrik Strömberg, handläggare Hela Sverige ska leva.

 

Kontakt:

Johan Persson, kommunstyrelsens ordförande Kalmar kommun. Tfn 0480-45 00 21.

Jonas Svendsén, landsbygdsutvecklare Kalmar kommun. Tfn 0480-45 00 83.

Terese Bengard, verksamhetschef Hela Sverige ska leva. Tfn 070-295 21 25.

Ulrik Strömberg, handläggare Hela Sverige ska leva. Tfn 070-641 44 14.