Hela Sverige
Blogg7 februari, 2022

LANDSBYGDSKOLLEN Januari 2022.

 

LANDSBYGDSKOLLEN Januari 2022.

Under flera år har jag haft summeringar/spaningar på min facebook. I år kommer jag summera månadsvis under namnet ”Landsbygdskollen” och kompletterar texten med ett kort poddinslag. Som ni hör här:https://soundcloud.com/…/landsbygdskollen-januari-2022…

*STÖD TILL STADSBOR FÖR STRÖM TILL BILEN
Sveriges Radio har gjort en sammanställning av vilka som fått mest statsstöd till elstolpar. Danderyd är den kommun i landet som fått mest. Värmdö kommer på andra plats. Till Sorsele har det däremot inte gått en enda krona.
Aftonbladet skriver ”det är som en spark i magen. Av de tio kommuner som toppar listan ligger nio kring storstäderna Stockholm och Göteborg. Den tionde är Malung-Sälen, och det är ingen som inbillar sig att det är invånarna i Hole eller Malungsfors som drar upp siffrorna. Att Malung-Sälen finns med på listan beror på att elbilsägarna från Danderyd har sett till att få bidrag till en extra laddplats vid stugan i skidbacken. Att bilen också är subventionerad är självklart.”

Miljöminister Annika Strandhäll är inte förvånad över att storstäderna hållit sig framme. Människor i städerna bor ju tätt, och avstånden är ofta inte så långa, säger ministern till Ekot. Vi skulle vilja lägga till en liten sak till listan på förklaringar. Invånarna i de kommuner som toppar bidragslistan för elstolpar toppar också inkomstligan i landet. Människor har haft råd att köpa elbilar, och dra nytta av statens subventioner.

Samhällets stöd för att driva på klimatomställningen har med nästan kirurgisk precision riktats till grupper som redan tidigare är gynnade. Det är inte i fattiga förortskommuner laddstolparna växer upp som svampar.”

Smart..?
https://www.aftonbladet.se/…/miljostodet-hamnar-i…

*KOSTSAM KOMMUNSKATT ”Vad får vi för pengarna?”
Kommunalskatten varierar stort mellan Sveriges kommuner – mellan 29 och 35 procent. Det betyder att en medelinkomsthushåll betalar runt 25 000 kronor mer i skatt om den bor i kommunen med högst skatt jämfört om det hade bott i kommunen med lägst skatt, enligt intresseorganisationen Skattebetalarna.

Lägst skatt betalar man i fem kommuner i Skåne och Stockholmsområdet.

Man kan väl konstatera att skillnaden i skatt inte avspeglas i hur mycket välfärd/service och resurser som finns i kommunen. Snarare tvärtom.
https://www.svd.se/kommunerna-med-lagst-och-hogst-skatt…

*KRAFT ELLER INTE KRAFT – DET ÄR FRÅGAN
Energifrågan är en av de mest omtalade nu. Det är kärnkraft, vindkraft och vattenkraft som diskuteras. I många fall är det dubbla budskap som ges. Som påpekas i denna debatt i DN om småskalig vattenkraft som man vill avveckla.

Vattenkraften är en hörnsten i den svenska elproduktionen. Att riva ut den storskaliga vattenkraftens dammar verkar därför inte vara aktuellt. Men de 1 900 mindre kraftverken vill myndigheterna riva ut. Det försämrar elförsörjningen, främst i södra Sverige, genom att minska energiproduktion, effekttillgång, nätstabilitet och elberedskap.
https://www.dn.se/…/obegripligt-att-riva-ut-tusentals…/

Men som i alla av dessa diskussioner så finns det en kamp om vad marken, jorden och vattnet ska brukas till:
https://www.dn.se/…/overskatta-inte-de-smaskaliga…/

Det blåser fortsatt hårt i vindkraftfrågan. Och stad/land fråga kommer vara en het fråga i valåret. Nu stormar det vid Västkusten.
https://www.aftonbladet.se/…/vindkraft-till-havs-delar…

*PO:S PAMFLETT
Den i dessa kretsar välkände Po Tidholm kommer lagom till valårets början ut med 17 råd till politiken i en pamflett. Efter många års observation är det dags att komma med konkreta förslag.

Han säger: ”Jag är journalist. Jag problematiserar men kommer inte med förslag på lösningar. Så har jag jobbat i trettio år. Åkt runt och hittat fel, skrivit inkännande om mjölkbönder på randen till konkurs och samer vars existens hotas av nya gruvor. Med det sagt är det klart att jag har tänkt lite på vad som vore möjligt att göra. Somligt är självklara saker, annat kanske mer fantasifullt. Men tolka gärna allt jag skriver bokstavligt. Det blir roligare då.”

Med förslag från återinförandet av 2-kammarriksdag, plattskatt och resestipendier till bredbandsutbyggnad, utlokalisering och kalhyggesförbud är det en blandning av förslag Po levererar.

Läs och gör din egen bedömning:
https://www.facebook.com/potidholmjournalist

*TACK TILL TILLVÄXTVERKET
Tillväxtverket har verkligen steppat upp. Var med på en föreläsning på en tysk landsbygdskonferens där föreläsaren från Tillväxtverket pratade om att ha rätt glasögon på sig. Vilka bilder och ord man använder för att beskriva landsbygderna. Och nu kommer en vägledning som är väl värd att läsa:

”Ett par välslipade geografiska glasögon och stora öron är den kanske viktigaste utrustningen i arbetet med att stärka landsbygdsperspektiv. Att se och lyssna genom utveckling av kunskap och samverkan kan bidra till att identifiera såväl förutsättningar som behov i landsbygder – och till att välja väg i hur dessa bäst kan bemötas.”
https://tillvaxtverket.se/…/2022-02-01-vagledning-for…

*RIV INTE NER MÖJLIGHETER FÖR BOSTADSBYGGANDE
”Allt talar för att behovet av bostäder på landsbygden och i mindre orter och städer kommer att öka. Digitaliseringen har gjort att allt fler arbetar hemifrån helt eller delvis. När närheten till arbetet inte längre är nödvändigt flyttar många ifrån storstaden. Sannolikt skulle ännu fler göra det om det gick att hitta en bostad till överkomligt pris.

Om hela Sverige ska leva behövs statliga insatser för att balansera marknaden – både på svaga och överhettade bostadsmarknader. Det statliga investeringsstödet för byggande av små hyresrätter är en utmärkt sådan.”
https://www.etc.se/…/dra-inte-undan-mattan-foer…

* LANDSBYGDSKOLLENS PODDTIPS.
Även i politikrummet är frågan om Landsbygden het. Kul att de också referera (och nyanserar) frågan om hur många som bor på våra landsbygder. Jag skulle dock vilja säga att det är 35% (sid 7 i vår Balansrapport) men bättre än 13 i alla fall.
https://play.acast.com/…/2c2cead8409451a026606fbc1c946ba2
https://helasverige.se/…/pdf/Balansrapport_3_webb.pdf

*LANDSBYGDSKOLLENS LÅTVAL.

Glesbygd. Samantha Ohlanders.
https://open.spotify.com/track/17nlBiA4YwM19ox0ObbQCb…

*LANDSBYGDEN KAN AVGÖRA VALET
Det är alltså viktigt att snabba åtgärder sätts in för att återge svensk landsbygd och svenska landsbygdsnäringar framtidsresurser och framtidstro. Höstens val kommer att visa om regeringen inser allvaret.
https://www.varldenidag.se/…/repvap…/

*(I KORTHET) DET SNACKAS OM I POLITIKEN

KD:s sikte på jägare diskuteras:
https://www.aftonbladet.se/…/busch-i-dyra-jaktklader…
https://www.dn.se/…/sa-blev-jagarna-en-del-av-kds-plan…/
https://www.ltz.se/…/nej-kd-alla-landsbygdsbor-ar-inte…

Vill bekräfta ”lantisars” missnöje med Stockholm
https://www.dn.se/…/vill-bekrafta-lantisars-missnoje…/
https://www.dn.se/…/alex-schulman-med-mattias-karlsson…/

Bränslet är en het fråga;
https://www.expressen.se/…/annie-loof-kallar-till…/
https://www.expressen.se/…/sank-bransleskatten-sluta…/
https://www.teknikensvarld.se/…/moderaterna-vill-sanka…/
https://sverigesradio.se/…/liberalerna-vi-vill-varna…

Återbäring
https://www.etc.se/…/stoppa-exploateringen-av-sveriges…

Sänkt skatt
https://www.svd.se/mp-sank-skatten-for-alla-i-glesbygd

Gröna jobb
https://www.regeringen.se/…/en-jordbrukspolitik-for…/

_______________________________________________________

LANDSBYGDSKOLLEN

Landsbygdskollen kommer första måndagen i månaden där jag spanar i vad som skrivs och sägs utifrån ett stad/land perspektiv. En snabb omvärldsbevakning helt enkelt. Det kan vara intressanta tankar och läsvärda artiklar. Jag varnar för att vissa delar kan innehålla en del syrliga kommentarer, lite humor samt en och annan känga. Tack till alla ni som ger mig tips. Ni är guld värd!

Terese Bengard

#Bostäder#Energiförsörjning#Kultur#Politik#Urban norm