Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Pressmeddelande

Lidköping är Årets kommun 2017

 

Stort grattis till Lidköping – som valts till Årets kommun 2017!

Lidköpings kommun har en långsiktig plan för landsbygden som har tagits fram i samarbete med boende på landsbygden och lokala föreningar och utvecklingsgrupper. Målet är att Lidköpings kommun ska ha vuxit till 45 000 invånare år 2030 och att en del av den tillväxten kommer att ske på landsbygden. En anställd landsbygdsutvecklare stödjer och koordinerar arbetet.

Juryns motivering:

Lidköpings kommun satsar på att utveckla viktig service på landsbygden: lanthandlar, skolor och kollektivtrafik. Kommunen har ett helhetstänk som utgår från att utvecklingen ska vara ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart. Framförallt involveras det lokala föreningslivet i kommunens planering och det finns ett strukturerat samarbete med landsbygdsutvecklaren.

– För att skapa medborgardialog och stärka demokratin har vi landsbygdsråd, där vi åker ut och träffar medborgarna och för dialog med dem. Då får vi med oss synpunkter på hur vi ska jobba framåt och vet vad de tycker är viktigt att vi gör i det kommunala arbetet, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Sundström.

Kommunen, bostadsbolaget och privata aktörer bygger trygghetsboenden för att äldre kommuninvånare ska kunna bo kvar i sitt område. Kommunen har satsat extra mycket på besöksnäringen ute på landsbygden, och arbetar för att skapa möjligheter för att yngre och nyanlända stannar i kommunen och arbeta med de gröna näringarna – en viktig insats för att nå målet 45 000 invånare.

– Jag blev överraskad över att vi fick den här utmärkelsen, men då känns det som om vi gjort något bra som har uppmärksammats utanför Lidköping. Det betyder väldigt mycket för oss och är väldigt hedrande, säger Jonas Sundström.

Årets kommun delas ut sedan 1984, sedan 1993 står Hela Sverige ska leva bakom utmärkelsen. I utmärkelsekommittén finns Anita Brodén, före detta riksdagsledamot, Staffan Bond, före detta verksamhetschef för Hela Sverige ska leva, Isabelle Axelsson, #ungapålandsbygden, samt Terese Bengard, verksamhetschef för Hela Sverige ska leva.

 

Utmärkelsen delas ut på Hela Sverige ska levas Höst- och föreningsmöte den 28 november 2017.

Plats: City Conference Center, Folkets Hus, Barnhusgatan 12-14, Stockholm.

Tid: Cirka kl. 11.00.

 

Kontakt

Jonas Sundström, kommunstyrelsens ordförande Lidköpings kommun

Telefon: 070 896 46 53

E-post: jonas.sundstrom@lidkoping.se

Elin Liljebäck Nilsson, kommunikationschef Lidköpings kommun

Telefon: 076 894 01 15

E-post: elin.liljebacknilsson@lidkoping.se

Ulrik Strömberg, handläggare Hela Sverige ska leva

Telefon: 070 641 44 14

E-post: ulrik.stromberg@helasverige.se

Linn Hjort, kommunikatör Hela Sverige ska leva

Telefon: 070 233 21 07

E-post: linn.hjort@helasverige.se