Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Pressmeddelande

Lokal mat i Skövde vann stipendium.

 

Det blev Victoria Svensson och Annika Gustafsson från Skövde i Västergötland som fick Hela Sveriges Land-stipendium på 35 000 kronor, som delas ut av tidningen Land och Riksorganisationen Hela Sverige ska leva. Deras ideella arbete med att göra närodlad mat lättillgänglig för konsumenter imponerade på juryn.

Victoria Svensson och Annika Gustafsson driver så kallade rekoringar – en modell där producenter och konsumenter av närodlad mat kopplas ihop utan mellanhänder via Facebook-grupper. Deras rekoring i Skövde har vuxit under deras inflytande och är nu Sveriges största.

 

– Arbetet med att ta fram en vinnare till stipendiet har varit superkul, men även tufft. Men till slut föll juryns val på Victoria Svensson och Annika Gustafsson. Deras fina arbete har lett till ett nytt och modernt sätt att handla mat på. Det främjar svensk livsmedelsproduktion, närproducerade råvaror och produkter av god kvalitet, säger Carina Löfgren, chefredaktör på tidningen Land och en av jurymedlemmarna.

 

Så här motiverade juryn sitt val:

Helt utan ersättning arbetar dessa två flera timmar varje dag för att de vill göra skillnad för bygden. Deras stora gemensamma intresse för så kallad relationsmat har visat sig ligga helt rätt i tiden, för miljön och för alla som värnar om nära mat.

Deras stora engagemang för att koppla samman köpsugna och medvetna konsumenter med lokala producenter har gjort stor skillnad för väldigt många människor. Det ger hopp och möjlighet för små producenter att nå ut med sina råvaror till kunder som förstår och uppskattar värdet av närproducerad mat.

Detta nya populära sätt att sälja mat känns modernt och är ett stort steg in i framtiden. Eldsjälarna Annika Gustafsson och Victoria Svensson driver Rekoringen i Skövde och det är deras förtjänst att den blivit Sveriges största. De är sanna förebilder!

– Vi tror på lokala lösningar och lokalt engagemang. Victorias och Annikas insatser stärker både den lokala samhörigheten och miljömedvetenheten och visar hur viktigt det ideella arbetet är. Självklart ska de belönas för detta! säger Terese Bengard, verksamhetschef på Hela Sverige ska leva och även hon jurymedlem.

Tidigare under året skickades namn på landsbygdhjältar in från hela Sverige. Av de många nomineringarna till Hela Sveriges Land-stipendium presenterades under våren fem av juryn utvalda finalister i tidningen Land vars läsare fick möjlighet att rösta fram den person de anser gjort störst insats för landsbygden. Över 30 procent av alla röster föll på den energiska entreprenören Örjan Berglund i Jörn i Västerbottens län som därmed fick Läsarnas pris – för sitt arbete med att dra igång mängder av projekt för att hålla sin by levande och spännande för alla boende.

 

 

Om Hela Sveriges Land-stipendium

Hela Sveriges Land-stipendium delades ut under Landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik den 19 maj. Stipendiet på 35 000 kronor är ett samarbete mellan Riksorganisationen Hela Sverige ska leva och tidningen Land och avser att premiera det ideella arbete som gör stor skillnad på och för landsbygden. Juryn utgörs av Carina Löfgren, chefredaktör på Land, Terese Bengard, verksamhetschef på Hela Sverige ska leva och Joel Linderoth, publisher och ansvarig utgivare på LRF Media.

 

Kontakt

Carina Löfgren, chefredaktör tidningen Land

Telefon: 08-588 368 21

E-post: carina.lofgren@land.se

 

Terese Bengard, verksamhetschef Riksorganisationen Hela Sverige ska leva

Telefon: 070 295 21 25

E-post: terese.bengard@helasverige.se

 

Victoria Svensson

Telefon: 070 354 46 99

 

Annika Gustafsson

Telefon: 072 224 79 17

 

Örjan Berglund

Telefon: 070 217 98 95