Hela Sverige
Pressmeddelande28 november, 2017

Mellansels IF är Årets lokala utvecklingsgrupp 2017.

 

Grattis till Mellansels IF – mottagare av utmärkelsen Årets lokala utvecklingsgrupp 2017!

Mellansels IF från Västernorrland har en lång och imponerande historia. Redan på 1990-talet började föreningen se att insatser krävdes för att de unga på orten skulle stanna kvar. Och sedan dess har de arbetat med långsiktiga planer designade för att skapa verksamheter som håller i längden och som inte utarmar föreningen ekonomiskt.

Deras mål att se fler invånare i Mellansel med omnejd verkar ha uppfyllts: Nu finns inga hus till salu på orten och priserna på fastigheter har gått upp.

Juryns motivering:

Mellansels IF har arbetat sedan 1990-talet med att bygga en attraktiv bygd. Långsiktighet, hållbarhet och lokal demokrati styr deras insatser och arbetsmetoder. Med så skilda verksamheter som gym för rörelsehindrade, uthyrning av konferenslokaler, idrottande och integrationsarbete bidrar föreningen till en bygd där alla kan höra hemma.

– Vi funderar på vad vi kan göra för att människor ska vilja bo på landsbygden. Vi har haft många stormöten där vi har bjudit in alla som vill komma. Har vi tillräckligt många sådana möten förstår människor att vi vill väl och att vi vill lyssna, säger Roger Fjeldseth, som är chef för Framtidens hus, en samlingsplats och aktivitetshus där det bland annat finns gym, frisör, sjukgymnast, fotvård och en modern konferensanläggning.

Samarbete med andra föreningar och med lokalbefolkningen är en av de viktigaste framgångsfaktorerna, menar Roger Fjeldseth och Göran Wåhlstedth, som är ordförande för Mellansels IF. Ett fint exempel som bygger samhörighet och samverkan är arbetet med att få nyanlända att känna sig välkomna och finna sin plats i gemenskapen.

– Och att vi har ett miljötänk i det vi gör. I vår planering jobbar vi inte bara för att få bygden på benen utan även för att få miljömässig och ekonomisk långsiktighet, berättar Göran Wåhlstedth.

Efter att idogt ha strävat mot att bli helt fossilfria, ligger det målet nu omkring tre år framåt i tiden. Vedeldning har tagit bygden en bra bit på vägen, men nu väntar satsning på värmepumpar och solenergi.

Det är alltid kul när man blir uppmärksammad, säger Göran Wåhlstedth om utmärkelsen.

– Man jobbar i det tysta och när något sådant här dyker upp blir man lite förvånad. Men det är väldigt stimulerande, avslutar han.

Årets lokala utvecklingsgrupp delas ut sedan 1986, sedan 1993 av Hela Sverige ska leva. I utmärkelsekommittén finns Anita Brodén, före detta riksdagsledamot, Staffan Bond, före detta verksamhetschef för Hela Sverige ska leva, Isabelle Axelsson, #ungapålandsbygden, samt Terese Bengard, verksamhetschef för Hela Sverige ska leva.

 

Utmärkelsen delas ut på Hela Sverige ska levas Höst- och föreningsmöte den 28 november 2017.

Plats: City Conference Center, Folkets Hus, Barnhusgatan 12-14, Stockholm.

Tid: Cirka kl. 11.00.

 

 

Kontakt

Roger Fjeldseth, chef Framtidens hus

Telefon: 070 570 93 03

E-post: roger.fjeldseth@gmail.com

Göran Wåhlstedth, ordförande Mellansels IF

Telefon: 070 338 30 25

E-post: goran.wahlstedt@ornskoldsvik.se

Ulrik Strömberg, handläggare Hela Sverige ska leva

Telefon: 070 641 44 14

E-post: ulrik.stromberg@helasverige.se

Linn Hjort, kommunikatör Hela Sverige ska leva

Telefon: 070 233 21 07

E-post: linn.hjort@helasverige.se

#Årets lokala utvecklingsgrupp