Hela Sverige
Blogg1 februari, 2023

Snabba tips från hela Sverige, vecka 5

Följ Hela Sveriges omvärldsbevakning för att få koll.

I omvärldsbevakningen från Hela Sverige lyfter vi denna vecka såväl politik som praktik och statistik. Flera frågor belyser kommunala perspektiv. Kanske mest glädjande hur landsbygdskommunen Sorsele verkligen kunna nyttja småskaligheten som en styrka i kampen mot Covid-19. Och apropå små kommuner lyfter vi kunskap från Statistiska centralbyrån som sätter dagens kommunala utmaningar i perspektiv.

TIO SNABBA:

SMÅSKALIGHET SOM STYRKA. Som enda kommun i landet har Sorsele noll döda i Covid-19. Småskalighet och korta beslutsvägar har varit en styrka i arbetet med att hålla smittan borta från äldreboenden.

Se inslaget i SVT Västerbotten och fördjupa dig i statistiken för samtliga kommuner:

Sorsele kommun har noll dödsfall med covid-19 – ensam i landet med supersiffrorna | SVT Nyheter

Statistik om covid-19 och coronapandemin – Socialstyrelsen

 

PERSPEKTIV PÅ NUTIDEN. Nåja, vad är väl statistik från en myndighet? Den kan vara dötrist och långtråkig och… alldeles… alldeles upplysande! Nya artiklar från Statistiska centralbyrån sätter nutiden i perspektiv.

Läs om den stora kommunsammanslagning som genomfördes 1952 och förändringen av folkmängden i våra kommuner:

När Sveriges sockenkommuner blev stora (scb.se)

Så har kommunernas folkmängd förändrats under 70 år (scb.se)

 

NÄR BLIR DU HUNGRIG? Klarar kommunen du bor i matförsörjningen vid krig och kris? Hushållningssällskapet lanserar nu ett beräkningsverktyg som ska underlätta arbetet med att förbättra försörjningsbalansen i kommuner.

Läs mer om den nya tjänsten:

Försörjningsbalans kommun | Hushållningssällskapet (hushallningssallskapet.se)

 

MINDRE TILL MILJÖN. Skydd av natur är en fråga som ofta har ett högt tonläge i debatten. Landsbygdsperspektivet är tydligt, men våra uppfattningar i frågan beror på fler faktorer än var vi bor.

Läs om effekterna av den minskade miljöbudgeten:

Minskad miljöbudget slår mot svenska småföretagare – DN.SE

 

TVÅ BLIR TRE. Postfinansieringsutredningen har lämnat sitt betänkande till regeringen. Ett av förslagen är att låta Postnord får tre dagar istället för två på sig att dela ut brev. Förslaget sparar en halv miljard per år – men till vilken kostnad?

Läs den 726 sidor långa utredningen, eller välj sammanfattningen som börjar på sidan 23:

Posttjänst för hela slanten – Regeringen.se

Regeringen ska nu också utreda skyldigheten för bland annat privatpersoner att använda digital post:

Tilläggsdirektiv till Postfinansieringsutredningen – Regeringen.se

 

EN TRESTEGSRAKET. Organiseringen är klar. Prioriteringarna gjorda. Och nu redovisar också regeringen vilka beslut de fattat under sina 100 första dagar vid makten – för att hela Sverige ska fungera.

Uppdatera dig om landsbygdspolitiken:

Två nya departement startar upp – Regeringen.se

Hela Sverige ska fungera – Regeringen.se

Regeringens första 100 dagar för landsbygd och infrastruktur – Regeringen.se

 

HISTORISKA VIBBAR. Rullande varubud var en vanlig syn på Sveriges landsbygder under stora delar av 1900-talet. Är det dags för revival, som komplement till alla obemannade affärer som växer fram?

Läs om hur det statliga bussbolaget i Tyskland investerar:

Nu blir bussen en rullande lanthandel | Bussmagasinet

 

MER PENGAR. Svenska sociala företag och föreningar ska få bättre tillgång till finansiering och riskkapital. Det står klart när EU och fondförvaltaren Inpulse investerar i Mikrofonden.

Läs pressmeddelandet:

Nu satsar EU på svensk social finans | Coompanion (mynewsdesk.com)

 

KUNSKAP OM KARIKATYRER. Är landsbygdsbor verkligen mer hjälpsamma än andra? Delar av svaret får du från sociologen Linda Kvarnlöf i det senaste numret av Kulturella Perspektiv.

Gå direkt till periferin och läs om Landsbygder i brand:

Visar Landsbygder i brand (kb.se)

 

FORSKNING & FÖRSTÅELSE. Hur kan forskningen bidra med förståelse av platser där befolkningen minskar – i en värld där befolkningstillväxt är norm?

Boka av en kväll i almanackan och förlora dig i kunskap från geografer av alla slag:

Vol. 200 No. 2 (2022): Depopulation and shrinkage in a northern context: geographical perspectives, spatial processes, and policies | Fennia – International Journal of Geography

 

TILL SLUT:

VARJE VECKA avslutar vi med tips som utmanar dig lite extra. Kanske bidrar de till att en tanke slår rot. Eller bara att du drar på munnen. Denna gång lyfter vi en spaning från poeten Bob Hansson – som en motvikt till själva samtiden.

Det är effektivt att vara snäll – de mjuka värderingarna tillhör framtiden:

Bob Hansson – De mjuka värderingarna hör till framtiden 30 januari 2023 – Tankar för dagen | Sveriges Radio

 

Omvärldsbevakningen från hela Sverige ger dig ett snabbspår till kunskap om Sveriges landsbygder. Vilka beslut fattas? Vilka insikter kan forskningen ge oss? Och vad kan vi lära av praktiken? Perspektivet är brett och utgår från en systematisk bevakning av media, politik och samhälle.

HELA SVERIGES OMVÄRLDSBEVAKNING.

Genom en snabb och återkommande omvärldsbevakning vill vi ge dig ett snabbspår till kunskap om Sveriges landsbygder. Läs mer här om hur vi tänkt. Har du tankar eller tips är du välkommen att höra av dig till klas.fritzon@helasverige.se.