Hela Sverige
Blogg8 februari, 2023

Snabba tips från hela Sverige, vecka 6.

Följ Hela Sveriges omvärldsbevakning för att få koll.

Precis som förra veckan toppar Sorsele kommun en Sverigelista i omvärldsbevakningen. Kan du gissa vilken? Bland mycket annat lyfter vi också kulturens geografiska slagsida, lanthandlarnas utsatta situation och ny forskning som synliggör att det mycket väl kan vara smart att stanna på sin uppväxtort. Vi har dessutom  frågat Inlandslandsaktivisterna om vad som får dem att tänka eller känna lite extra när det handlar om balansen i landet – svaret hittar du längst ned.

 

ÅTTA SNABBA:

STANNA ELLER FLYTTA? Ny forskning utmanar arbetsmarknadspolitiska ideal om rörlighet och flexibilitet. Välbehövliga nyanser som fördjupar förståelsen av det aktiva valet att stanna på sin uppväxtort.

Läs om forskningen från Malmö universitet som visar varför vi väljer att stanna kvar på en plats:

Borta inte alltid bäst – stanna på hemorten ofta aktivt val – | forskning.se

Läs rapporten som sprider ljus över varför människor väljer att flytta från Stockholms län:

Därför flyttar vi till och från Stockholm – Region Stockholm

 

LIVSMEDEL I EN NY VÄRLD. Regeringen drar nu i gång arbetet med att ta fram en livsmedelsstrategi som är anpassad för en ny omvärld – med fokus på frågor som beredskap och konkurrenskraft.

Läs vad landsbygdsminister Peter Kullgren skriver om initiativet:

Det är dags för en livsmedelsstrategi 2.0 – Regeringen.se

 

ELPRISERNA, AVSNITT 140 000. Konsekvenserna av de höga elpriserna fortsätter att ge negativa effekter – inte bara för privatpersoner och företag:

Läs om elräkningen som hotar en hel by:

Elräkning på 140 000 kronor hotar byn Kristineberg – DN.SE

 

ALLT LJUS PÅ KULTUREN. Den 8-11 februari pågår det kulturpolitiska kalaset Folk & Kultur. I skuggan av festen kvarstår faktum: Kulturen lider av svår geografisk slagsida.

Läs blogginlägget om att 44 procent av kulturpengarna fortfarande går till Stockholm:

Hela Sverige

Läs om hur våra kulturvanor skiljer sig åt mellan till exempel var vi bor eller hur mycket pengar vi får i lönekuvertet:

Ny rapport: Stora skillnader i vilka som deltar i kulturlivet i Norden – Kulturanalys

Läs om årets tilldelning av medel genom Kultursamverkansmodellen:

Kulturrådet fördelar 1,6 miljarder kronor till kultur i regionerna (kulturradet.se)

Läs debattinlägget om utvecklingsbehoven för Kultursamverkansmodellen:

”Kultursamverkansmodellen behöver gynna landsbygden mer” – Dagens Samhälle (dagenssamhalle.se)

 

BUTIKER I BERG OCH DALBANA. I pandemin gick det upp, men nu går det ner. Lanthandlare pressas från flera håll vilken riskerar att drabba landsbygder i hela landet.

I veckan kom besked om att Edselehallen stänger och här kan du lyssna på reportaget om när lanthandeln i Malungsfors stängde i januari 2023:

Lanthandeln Boa i Malungsfors tvingas stänga: ”Epok går i graven” – Plånboken | Sveriges Radio

Det var 15 år sedan Institutet för framtidsstudier skrev om vad som händer med bygden när affären stänger, men innehållet är fortfarande relevant:

Microsoft Word – 2009.4.doc (diva-portal.org)

Ica fortsätter sin satsning på obemannade butiker – som ska gynna landsbygder:

Ica fördubblar landets obemannade butiker (di.se)

 

STRANDNÄRA SIFFROR. Att bo nära vatten är attraktivt både i landsbygder och städer – men hur många vaknar egentligen med möjlighet till morgondopp? Och vilka skillnader finns mellan län och kommuner? Toppar listan gör Sorsele kommun, där 40 procent av invånare bor inom 100 meter från vatten.

Ta del av rapporten med statistik om den strandnära markanvändningen i Sverige:  

Det strandnära Sverige – Statistik om strandnära markanvändning 2020 (scb.se)

 

TILLBAKA TILL POSTEN. Det blev kanske ingen proteststorm, men väl svallvågor efter förra veckans förslag från Postfinansieringsutredningen om att tunna ut postservicen.

Läs debattinlägget om förslaget att Postnord ska få tre dagar på sig att dela ut posten:

Vartredjedagsutdelning dåligt för alla – utom för Postnord | Axel Andén | SvD

 

VISUALISERA MERA. Som en del av arbetet med EU:s långsiktiga vision för Europas landsbygder finns nu ett statistikverktyg för att bygga kunskap och jämföra landsbygder över hela Europa.

Utforska möjligheterna med det nya verktyget från Rural Observatory:

Rural Observatory (europa.eu)

 

TILL SIST:

BALANSEN I LANDET. Denna vecka har vi frågat @Inlandsaktivisterna om vad som får dem att tänka eller känna lite extra när det handlar om balansen i landet. Svaret? Gruvarbetaren och poeten Wilma Saga Persson, med motiveringen: ”För att hennes ord går rakt in i hjärtat och sätter ord på känslor, avstånd och innebörden av att vara kolonialiserad”

Se filmen med Wilma Saga Persson:

(14) Wilma Saga Persson: Vi är Verkligheten – YouTube

 

Omvärldsbevakningen från hela Sverige ger dig ett snabbspår till kunskap om Sveriges landsbygder. Vilka beslut fattas? Vilka insikter kan forskningen ge oss? Och vad kan vi lära av praktiken? Perspektivet är brett och utgår från en systematisk bevakning av media, politik och samhälle.

HELA SVERIGES OMVÄRLDSBEVAKNING.

Genom en snabb och återkommande omvärldsbevakning ger vi dig ett snabbspår till kunskap om Sveriges landsbygder. Läs mer här om hur vi tänkt. Har du tankar eller tips är du välkommen att höra av dig till klas.fritzon@helasverige.se.