Så startar du ett bygdebolag
Att starta ett bygdebolag är ett sätt att tillsammans ta makten över bygdens utveckling. Bygdebolag, som beskrivs i handboken Bilda Bygdebolag, är lokala och demokratiska initiativ där invånare går samman för att säkerställa utveckling och attraktivitet i sin bygd. Genom att organisera sig som ett bygdebolag blir det lättare för invånare på en ort att äga och besluta om utvecklingen för viktiga funktioner för bygden – skola, lanthandel, hyresrätter är några exempel. Vi som bor i en bygd kan ju ofta se nyttan med verksamheter, som vare sig offentlig sektor eller privata aktörer anser lönsamma nog att driva vidare.
Tio steg för att starta ett bygdebolag
Att skapa ett bygdebolag kan kännas stort, men med en tydlig vägledning är det fullt möjligt.
- Identifiera behov och möjligheter
Börja med att analysera vad bygden behöver. Är det en nedläggningshotad butik, brist på bostäder, eller kanske ett utvecklingsprojekt inom hållbar energi? Samla invånarnas åsikter genom möten och enkäter.
- Utgå från engagemanget
I de flesta bygder finns en eller flera föreningar som driver lokal utveckling – många är medlemmar i Hela Sverige ska leva. Ofta startar nya initiativ när något som är viktigt för invånarna i bygden är hotat – t.ex. att skolan ska läggas ned, service är på väg att försvinna eller något annat som är viktigt för just den bygden.
- Hitta en katalysator
Identifiera ett projekt eller en idé som enar bygden. Börja gärna med något hanterbart för att snabbt skapa synliga resultat som bygger förtroende.
- Undersök finansieringsmöjligheter
Bygdebolag får ofta stöd genom crowdfunding, andelsförsäljning, banklån och offentliga bidrag.
- Välj rätt associationsform
Bestäm vilken juridisk form bygdebolaget ska ha. Ekonomiska föreningar och aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning (AB svb) är vanliga val. Varje form har fördelar beroende på verksamhet.
- Samla in kapital
Genom att sälja andelar eller aktier bygger ni upp ett ekonomiskt kapital som kan användas som grund för investeringar. Tydliggör hur insamlingen gynnar bygden för att engagera fler.
- Organisera verksamheten
Skapa en tydlig struktur med arbetsgrupper eller en styrelse som ansvarar för olika områden. Säkerställ att det finns utrymme för både ideellt och professionellt engagemang.
- Säkerställ stöd och nätverk
Lär av andra bygdebolag och nätverka med aktörer som Coompanion, Hela Sverige ska leva och lokala utvecklingsorganisationer. Ta del av mentorskap och framgångshistorier.
- Starta med ett konkret projekt
Realisera en verksamhet som snabbt kan visa på nytta, som att köpa upp en lokal eller starta en lanthandel. Använd framgångarna som bas för att expandera till fler initiativ.
- Utvärdera och utveckla
När bygdebolaget är igång, följ upp resultaten och skapa långsiktiga planer. Fira framgångar och justera arbetet vid behov för att bygga vidare på engagemanget.
Nu har du läst en kort sammanfattning av vad det kan innebära att starta ett bygdebolag, och vilken nytta det kan ge för bygden. Är du peppad på att komma igång? Läs mer om hur man gör i handboken för att bilda bygdebolag, och inspireras av hur andra bygder har gjort.