Hela Sverige
Blogg28 september, 2023

Snabba tips från hela Sverige, vecka 39.

Följ Hela Sveriges omvärldsbevakning för att få koll.

Det är en dramatisk vecka i vår omvärldsbevakning. Papperstidningen dör i landsbygder. Frivilliga räddar liv. Folkbildningen hotas, skolorna hotas och fotbollen är i fara. Genom våra snabba tips får du ett snabbspår till kunskap om Sveriges landsbygder. Här samsas statistik med debatt, reflektion och goda exempel.

SNABBA TIPS

STÅ UPP FÖR SKOLORNA I LANDSBYGDER! Hela Sverige ska leva betydelsen av landsbygdernas skolor – och den avgörande roll som kommunala beslutsfattare har.
”Skolans roll på mindre orter är komplex” – Dagens Samhälle (dagenssamhalle.se)

NU DÖR PAPPERSTIDNINGEN I LANDSBYGDER. ”Det kommer helt klart ske på många orter i Sverige”, säger Johan Taubert, frånTidningsutgivarna.
Tre frågor om döden för papperstidningarna: Därför sker den i glesbygd nu | SVT Nyheter

FOLKBILDNING I FARA. Nedskärningen av anslagen till Studieförbunden riskerar att slå hårt slag mot kultur och folkbildning landsbygder.
Ny budget drabbar folkbildningen: ”Kommer slå stenhårt” – Kulturnytt | Sveriges Radio

FOTBOLLSFÖRBUNDETS KRAV DRABBAR LANDSBYGDER. ”Åker laget ur allsvenskan ska det vara på grund av kass fotboll, inte för att kommunen inte har råd med vip-platser och läktartak.”
Ha inte ihjäl elitfotbollen på landet (expressen.se)

DET GÄLLER LIVET. Ny forskning visar att frivilliga räddar liv vid plötsliga hjärtstopp. Och i landsbygder där framkörningstiderna är långa kan effekten bli särskilt stor.
”Vi behöver ett nationellt system som larmar frivilliga” – Dagens Medicin

SNABB UPPKOPPLING SNABBARE. Post- och telestyrelsen har nu lämnat förslag på hur bredbandsutbyggnaden kan gå snabbare i glesbygdsområden med särskilda utmaningar.
Nytt stöd för glesbygdsområden kan få bredbandet att nå längre ut | PTS

VADÅ URBAN NORM? Tillväxtverket har lanserat ett hjälpmedel för alla som vill reflektera över den urbana normen och hur den är möjlig att utmana.
Utmana den urbana normen – Tillväxtverket (tillvaxtverket.se)

NY OBEMANNAD BUTIK. ”Ska det finnas butiker på landsbygden i framtiden är det nog sådana här filialer som gäller”, säger handlaren bakom satsningen.
Ica Nära Rydaholm får obemannad satellit – Dagligvarunytt

EFFEKTIVT DRIFTSTÖD. 2016 infördes ett särskilt driftstöd till butiker i landsbygder. ”Bland butiker som får stödet lägger väldigt få ner”, säger forskare som följt upp effekterna.
Forskarna om effekten av driftstödet – Dagligvarunytt

NÄR BEFOLKNINGEN MINSKAR. Platsanpassning en nyckel för att driva utvecklingsarbete där befolkningen minskar – men det lokala och nationella måste hänga ihop.
Se t ex Workshop 3: Place-Based Policies for the Future – OECD

PENGAR TILL VÄGAR. I maj begärde Trafikverket två miljarder extra för underhållet av vägar. Regeringens budgetförslag innehåller pengar – men räcker det verkligen?
300 miljoner kronor till vägunderhållet – Regeringen.se

TILL SIST

FEM PERSPEKTIV PÅ REGERINGENS LANDSBYGDSPOLITIK. Avslutningsvis vill vi tipsa om Hela Sverige ska levas genomgång av fem perspektiv som synliggör regeringens landsbygdspolitiska prioriteringar – och vilka verktyg de har till förfogande. Och ja, även budgeten ingår i genomgången.
Hela Sverige

Omvärldsbevakningen från hela Sverige ger dig ett snabbspår till kunskap om Sveriges landsbygder. Vilka beslut fattas? Vilka insikter kan forskningen ge oss? Och vad kan vi lära av praktiken? Perspektivet är brett och utgår från en systematisk bevakning av media, politik och samhälle.

HELA SVERIGES OMVÄRLDSBEVAKNING.

Genom en snabb och återkommande omvärldsbevakning ger vi dig ett snabbspår till kunskap om Sveriges landsbygder. Läs mer här om hur vi tänkt. Har du tankar eller tips är du välkommen att höra av dig till klas.fritzon@helasverige.se.