Hela Sverige
Blogg8 november, 2023

­­Snabba tips från hela Sverige, vecka 45.

Följ Hela Sveriges omvärldsbevakning för att få koll.

Denna vecka lyfter vi att storken har kommit till Värmdö och att polisen är en sällsynt art i landsbygder. Vi ger dig också fördjupning om landsbygdspolitiken och civilsamhällets roll för samhällsutvecklingen. Genom vår omvärldskoll får du ett snabbspår till kunskap om hela Sverige. Här samsas statistik med debatt, reflektion och goda exempel.

SNABBA TIPS:

NU ÖPPNAR FÖRSKOLAN IGEN! En babyboom med två barn i ettårsåldern och ytterligare två på väg gör att Värmdö kommun öppnar upp förskolan på Svartsö igen.
Värmdö öppnar förskolan på Svartsö igen | Mitt i

POLIS I HELA LANDET I. ”Polisen har ju fullt upp i städerna, men vi kan ju inte lämna landsbygden helt och hållet. Då har vi inga företagare kvar”, säger företagaren Joachim Grahn.
Företagaren Joachim Grahn: Vi polisanmäler inte – P4 Kristianstad | Sveriges Radio

POLIS I HELA LANDET II. En ny utbildning ska ge fler poliser i landsbygder. Att den sker på deltid och distans ska locka fler sökande.
Ny polisutbildning ska öka närvaron i glesbygden – P4 Västernorrland | Sveriges Radio

MER VÅRD – MEN HUR? Regeringen vill ha mer vård i landsbygder. Men hur göra? Den liberala tankesmedjan Synaps menar att statligt finansierade läkare är rätt väg att gå.
”Öppna för statligt finansierade glesbygdsläkare” – Dagens Medicin

VUXNA RÅD FRÅN UNGA. Som en del av ett nordiskt samarbete har ett ungdomsråd nu lanserat 40 förslag som ska förbättra livet i landsbygder – för alla. Intrycket? Klart vuxet.
From Fields to Futures: 40 action points for rural revitalisation (nordregio.org)

OSYNLIG GEOGRAFI. Folkbildningen är viktig för kompetensförsörjningen i landsbygder – men det geografiska perspektivet saknas när budgeten för Studieförbunden skärs ned.
Folkbildningens vara eller icke vara – Jönköping University (vertikals.se)

CIVILSAMHÄLLET & SAMHÄLLSOMVANDLINGEN. Civilsamhället spelade en viktig roll under 1900-talet – och står redo att bidra också till 2000-talets samhällsomvandling.
Rapporten: Civilsamhället i samhällsomvandlingen | Samforma

FLER NYANSER ÄN VANLIGT. Landsbygdspolitiken blir mest slagord i det dagliga flödet. Interpellationsdebatten den 7:e november fick fler nyanser att framträda – men varför brydde sig nästan ingen?
Landsbygdens förutsättningar (Interpellationsdebatt 7 november 2023) | Sveriges riksdag (riksdagen.se)

”DET MESTA ÄR INTE OMÖJLIGT”. Personligt och politiskt med alltid relevanta glesbygdsaktivisten Inez Abrahamsson. Lyssna nu.
Vad händer med landsbygden? – med Inez Abrahamsson (epochtimes.se)

TILL SIST:

BEHOV AV STÄRKT BEREDSKAP. Runt om i hela Sverige diskuterar utvecklingsgrupper, kommuner, regioner och myndigheter frågor om beredskap, kris och civilförsvar. Bygdegårdarnas riksförbund har bland annat startat en studiecirkel tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan – och anordnat en temadag som samlade aktörer från hela samhället. Hela Sverige ska leva vill påminna om att det som ska funka i kris – också behöver funka i vardagen.

Se temadagen i efterhand:
(11) Temadag: Hur blir civilsamhället en resurs i totalförsvaret? – 26 oktober kl. 10.30-16.00 – YouTube

Omvärldsbevakningen från hela Sverige ger dig ett snabbspår till kunskap om Sveriges landsbygder. Vilka beslut fattas? Vilka insikter kan forskningen ge oss? Och vad kan vi lära av praktiken? Perspektivet är brett och utgår från en systematisk bevakning av media, politik och samhälle.

HELA SVERIGES OMVÄRLDSBEVAKNING.

Genom en snabb och återkommande omvärldsbevakning ger vi dig ett snabbspår till kunskap om Sveriges landsbygder. Läs mer här om hur vi tänkt. Har du tankar eller tips är du välkommen att höra av dig till klas.fritzon@helasverige.se.