Hela Sverige
Blogg22 februari, 2023

Snabba tips från hela Sverige, vecka 8.

Följ Hela Sveriges omvärldsbevakning för att få koll.

Inte nog med att vi bor så utspritt i Sverige. Vi gillar också att bo på olika platser – beroende på hur gamla vi är. Staten däremot, bor helst på samma plats. Om det och mycket mer kan du läsa om i veckans omvärldsbevakning.

SNABBA TIPS:

KIOSKVÄLTARE FRÅN RIKSREVISIONEN. Nu är det som många av oss misstänkt bekräftat: För landet som helhet är det smart att flytta myndigheter från Stockholm.

Myndighetsflyttar från Stockholm: små men goda effekter på lång sikt | Riksrevisionen

 

SNÄPPET BÄTTRE ÄN SOMMARPRATARNA. 421 av resorna i TV-programmet På spåret har gått till svenska destinationer. Men vilken ort har varit längst ifrån?

Newsworthy | Hit är vi på väg – unik kartläggning av På Spårets alla resmål

 

NYTT FRÅN SCB. Vet du var i landet 50-talisterna flockas? Eller var 75 procent av de boende är födda på 90-talet?

Den största generationen i dag är de unga (scb.se)

 

GLO OCH SNO. Kunskap om hur andra gjort kan ge viktiga perspektiv och vara en genväg till smartare landsbygdsutveckling.

Artiklar – inspirerande exempel – Landsbygdsnätverket (landsbygdsnatverket.se)

 

KUNSKAP OM KUNSKAPARE. Kanske en smula navelskådande men ändå intressant kunskap om landsbygdsforskningen i Sverige.

Ny kartläggning av svensk landsbygds- och regionalforskning | Externwebben (slu.se)

 

INTE KUL MEN KLOKT. Befolkningstillväxt är norm. Men hur tänka när befolkningen krymper och demografin utmanar?

(36) OECD Webinar: Shrinking Smartly and Sustainably – YouTube

 

4 000 SPÄNN. Du som är mellan 16-25 år har nu chans att extraknäcka som lokalreporter under Landsbygdsveckan i maj. Ta den!

Landsbygdsveckan söker unga lokalreportrar!  – Landsbygdsnätverket

 

TILL SIST:

Denna vecka har vi frågat landsbygdsstrategen Malena Bendelin på Region Gotland om vad som inspirerar henne i förståelsen av landsbygder. Hon ger två grymma tips till dig som jobbar med landsbygdsfrågor och platsutveckling.

TRENDIG RAPPORT. ”Varje år släpper Placebrander en trendspaning i form av en ”Trendrapport”. Årets version har precis släppts och är mycket intressant läsning för alla oss som ägnar oss åt platsutveckling i landsbygder i Sverige.”

Platsutveckling (placebrander.se)

 

EN BLICK VÄSTERUT. ”Skottland har sedan några år en nationell plan för Skottlands öar som anger riktningen för den skotska regeringen när det gäller utveckling av landets ö-samhällen. Intressant läsning som bland annat inspirerat Irland till att jobba på liknande sätt.”

The National Plan for Scotland’s Islands – gov.scot (www.gov.scot)

 

Omvärldsbevakningen från hela Sverige ger dig ett snabbspår till kunskap om Sveriges landsbygder. Vilka beslut fattas? Vilka insikter kan forskningen ge oss? Och vad kan vi lära av praktiken? Perspektivet är brett och utgår från en systematisk bevakning av media, politik och samhälle.